Hoff (Oslo)

Hofftunet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Engebrets vei 3.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Hoff er et bolig- og næringsområde i bydel Ullern i Oslo som strekker seg langs Hoffselva mellom Smestad og Skøyen. Området mellom Hoffsveien og Hoffselva er i det vesentligste næringsområder, mens området vest for veien er et tettbygd boligområde.

Hoff terrasse ble utparsellert og bebygd i 1948-1953 med en høyblokk i 14 etasjer og 13 lavblokker i 4 etasjer, tegnet av arkitektkontoret Torp & Torp. Tilstøtende område mot vest er senere fortettet med blokker i 6 etasjer.

Den siste utbyggingen er Hofftunet nord for Hoff terrasse, som ble oppført i 1988 og tegnet av Anker & Hølaas ved arkitekt Kari Nissen Brodtkorb. Området består av i alt 16 hus i to-tre etasjer gruppert rundt tre tun. Husene er delvis sammenkjedet, med ulike mønehøyder og kledd med gul tegl og blåmalt panel. Dette er et godt eksempel på norsk regionalisme.

Et eksempel på et vellykket kontorbygg er Rambølls hovedkontor i Engebrets vei 3. Bygget er oppført i 1985 og tegnet av Hille & Melbye. Arkitekten har gjort utstrakt bruk av det tradisjonelle materialet tegl, også i bærende konstruksjoner, i en postmoderne stil.

Historikk

Hoff gård tilhørte - som nabogårdene Ullern, Bestum og Abbediengen - Hovedøya kloster gjennom store deler av middelalderen. Dagens hovedbygning, som har adresse Hoffsveien 21, er oppført i 1852 i sveitserstil. Til gården hører også en forpakterbolig i rappet tegl.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Hoff
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg