Historisk museum – norsk museumsbygning i Oslo

Historisk museum.

Lars Mæhlum. begrenset

museumsbygning ved Tullinløkka, Oslo. I 1897 vedtok Stortinget å bygge en ny museumsbygning for Universitetets oldsaksamling, Universitetets etnografiske museum (nå Etnografisk samling) og Myntkabinettet. Hver av disse har sin egen historie frem til de flyttet sammen i det nye historiske museet på Tullinløkka som åpnet for publikum i 1904. Bygningen ble reist 1898–1902, etter tegninger av arkitekt Henrik Bull, og er et av våre mest helstøpte arkitekturverk fra århundreskiftet, og et godt eksempel på jugendstilen.

Historisk museum har aldri vært en egen museumsorganisasjon, men var tidligere tilholdssted for de tre egne universitetsmuseene: Oldsaksamlingen, Etnografisk Museum og Myntkabinettet. I 1999 ble Oldsaksamlingen (med Vikingskipshuset på Bygdøy), Myntkabinettet og Etnografisk museum slått sammen til én organisasjon; Universitetets kulturhistoriske museer. I 2004 ble navnet endret til Kulturhistorisk museum Universitetet i Oslo.

Videre lesning

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 1 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.