Hiromi Itō

Artikkelstart

Hiromi Itō er en japansk poet, forfatter og essayist, kjent for sine dikt om kropp, seksualitet, svangerskap og fødsel. Hun har markert seg som sterk motstander av den japanske samtidspoesiens stiliserte og kunstlede språk og regnes sammen med poeten Yōko Isaka som en av foregangskvinnene for den sterke veksten i kvinnelige poeters popularitet i Japan på 1980-tallet.

Bakgrunn og forfatterskap

Itō ble født i Tokyo og studerte japansk litteratur ved Aoyama Gakuin-universitetet. Hun debuterte med diktsamlingen Sōmoku no sora (Plantehimmel) i 1978. Fra 1984 til 1997 bodde hun i Kumamoto, flyttet deretter til California, og ble boende der til hun flyttet tilbake til Kumamoto i 2017.

Itōs poesi vakte fra begynnelsen oppsikt både på grunn av tematikken og det ukonvensjonelle språket. Med sitt direkte og muntlige språk skrev hun om temaer som kropp, seksualitet, svangerskap, fødsel og fødselsdepresjon, som hittil hadde vært viet liten plass i poesien. Senere har hun også hentet inspirasjon fra sjamanisme og religiøs mytologi, og blant annet skrevet nylesninger av klassiske buddhistiske sutraer.

Hiromi Itōs utgivelser

Oversatt til norsk

  • Dikt. Oversatt av Ika Kaminka i 2012.
  • Ete, pule, føde, drite, drepe, blø. Oversatt av Ika Kaminka i 2016.
  • Eg er Anjuhimeko (Watashi wa anjuhimeko de aru), 1993. Oversatt av Ika Kaminka i 2017.
  • «Itô reiser hjem til Japan og kommer i en knipe», oversatt av Ika Kaminka i Knakketiknakk: Korte fortellinger fra Japan 1895–2012 i 2018.

Andre utvalgte utgivelser

  • Sōmoku no sora (Plantehimmel), 1978.
  • Teritorī-ron (Territorieteori), 1985.
  • Togenuki shin-Sugamo jizō engi (Tornetrekker), 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg