Hiram Moore

Artikkelstart

Hiram Moore, amerikansk oppfinner, regnes som oppfinner av skurtreskeren ved en kombinasjon av slåmaskin, treskeverk og renseverk.

Moores første tresker ble prøvekjørt i Michigan høsten 1835. Den ble trukket av 12 hester og skar 3 acres på én dag. Fra skjærebordet ble loa ført inn på en sylinderformet slager og videre til et vibrerende såld hvor kornet ble skilt fra halmen. En vifte renset agner vekk, hvoretter kornet ble ført til toppen av maskinen og matet i sekker. Alle bevegelige deler ble ved hjelp mekaniske utvekslinger drevet av maskinens store hjul. Etter noen års utprøvning kunne Moore i 1840 presentere en 16-hesters tresker med 10-fots skjærebord som gjorde 25 acres (100 dekar) på én dag.

Moores skurtresker lot seg ikke realisere kommersielt, dels på grunn av prisen, dels fordi den var vanskelig å buksere og dårlig tilpasset den tids eiendomsstruktur i Midtvesten. Noen maskiner ble skipet til den amerikanske vestkysten, hvor de var i drift noen år. Først mot slutten av århundret ble den moderne skurtreskeren realisert i California ved at hestedrift ble erstattet med en dampmaskin og senere forbrenningsmotor.

Moore lå i langvarig rettslig strid med Cyrus Hall McCormick om patenter vedrørende McCormicks slåmaskin, som etter manges mening hadde kopiert Moores løsninger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg