Hipparcos var en astronomisk satellitt som ble skutt opp av ESA i 1989 for å måle posisjoner, parallakser (avstand) og egenbevegelser til over 100 000 stjerner med inntil 100 ganger større nøyaktighet enn oppnåelig fra bakken på Jorden. Hipparcos var aktiv til og med 1993.

Satellitten er oppkalt etter den greske astronomen Hipparkhos, men navnet står også for High Precision Parallax Collecting Satellite.

Til tross for at satellitten gikk inn i en mye mer langstrakt bane enn planlagt, klarte den å gjennomføre ca. 80 % av oppdraget, og resultatene har overgått forventningene.

I 1997 ble det publisert to stjernekataloger; Hipparcos-katalogen som inneholder 118 218 stjerneposisjoner med nøyaktigheter på 1–3 tusendels buesekund, og Tycho-katalogen, som inneholder 1 058 332 stjerneposisjoner med gjennomsnittlig nøyaktighet på 25 tusendels buesekund. Den forbedrede og utvidede Tycho-2, med 2 539 913 stjerner, ble utgitt i 2000. Disse katalogene revolusjonerte posisjonsastronomien, slik stjernekatalogene til astronomene som de nye katalogene er oppkalt etter, også gjorde det.

Hipparcos bekreftet dessuten den generelle relativitetsteorien om hvordan gravitasjon påvirker lys fra stjerner, og oppdaget at vår galakse, Melkeveien, endrer form.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.