Hipparcos
Illustrasjon av satellitten Hipparcos. Sirklene i bakgrunn er stjernenes baner over himmelen.

Hipparcos var en astronomisk satellitt som ble skutt opp av ESA i 1989 for å måle posisjoner, parallakser (avstand) og egenbevegelser til over 100 000 stjerner med inntil 100 ganger større nøyaktighet enn det som var oppnåelig fra bakken på Jorden. Hipparcos var aktiv til og med 1993.

Faktaboks

Uttale
hippˈarcos

Satellitten er oppkalt etter den greske astronomen Hipparkhos, men navnet står også for High Precision Parallax Collecting Satellite.

Vitenskapelige funn

Til tross for at satellitten gikk inn i en mye mer langstrakt bane enn planlagt, klarte den å gjennomføre cirka 80 prosent av oppdraget, og resultatene har overgått forventningene.

I 1997 ble det publisert to stjernekataloger; Hipparcos-katalogen som inneholder 118 218 stjerneposisjoner med nøyaktigheter på 1–3 tusendels buesekund, og Tycho-katalogen, som inneholder 1 058 332 stjerneposisjoner med gjennomsnittlig nøyaktighet på 25 tusendels buesekund. En forbedret og utvidet Tycho-2, med 2 539 913 stjerner, ble utgitt i 2000. Disse katalogene revolusjonerte posisjonsastronomien, slik stjernekatalogene til astronomene som de nye katalogene er oppkalt etter, også gjorde det.

Hipparcos bekreftet dessuten den generelle relativitetsteorien om hvordan gravitasjon påvirker lys fra stjerner, og oppdaget at vår galakse, Melkeveien, endrer form.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg