Hilton

Hilton-kjeden har hoteller over hele verden, som her i Wien i Østerrike.

Av /Reuters/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Hilton Hotels & Resorts er en internasjonal hotellkjede etablert av norskættede Conrad N. Hilton i 1919. Hotellkjeden omfattet i 2018 til sammen 586 hoteller (hvorav 66 under Hilton-merket), de fleste gjennom lisensavtaler (franchising). Hilton er et datterselskap av Hilton Worldwide.

Faktaboks

Uttale
hˈiltn

Historikk

Conrad Hilton kjøpte fra 1919 hoteller i Texas, USA, og i 1925 første gang brukte Hilton-navnet på et sine hoteller (i Dallas). Han utvidet etter hvert virksomheten til flere stater og land, det første europeiske Hilton-hotellet åpnet i 1953 i Madrid.

Hilton Hotels Corporation, Beverly Hills i California, ble dannet i 1946 og står fra 1964 for den amerikanske virksomheten etter at den internasjonale virksomheten ble utskilt som Hilton International. Blant de mest kjente hotellene er Palmer House i Chicago og Waldorf Astoria i New York.

Fra 1970 hadde selskapet også stor casinovirksomhet, som 1998 ble utskilt i selskapet Park Place Entertainment (fra 2004 Caesars Entertainment). Fra 1982 ble en ny internasjonal virksomhet gjennom Conrad International Hotels, som fra 2000 drives som et samarbeidsprosjekt med Hilton International. Hilton Hotels omfatter cirka 2200 hoteller i kjedene Hilton, Conrad, Embassy Suites, Doubletree og Hampton.

Hilton International, Watford i Storbritannia, har rettighetene til bruk av Hilton-navnet utenfor USA. Selskapet ble dannet i 1964 ved at den internasjonale virksomheten til Hilton Hotels Corporation ble utskilt som eget datterselskap. Dette ble i 1967 overtatt av flyselskapet Trans World Airlines (TWA) og eies fra 1987 av det britiske spille- og veddemålselskapet Ladbroke. Ladbroke og Hilton Hotels inngikk i 1997 en allianse om felles markedsføring av Hilton-merket og felles plassreservering. Ladbroke skiftet i 1999 navn til Hilton Group og overtok i 2001 den svenske hotellkjeden Scandic. Hilton International omfatter over 400 hoteller i rundt 80 land i kjedene Hilton og Scandic.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg