Faktaboks

Hilmar Nøis

Hilmar Andreas Nøis

Født
8. mars 1891, Andøya
Død
16. desember 1975, Andøya
Johan, Daniel og Hilmar Nøis, polarforsker Arve Staxrud
Hilmar Nøis (stående til høyre) sammen med onklene Daniel Nøis (til venstre) og Johan Nilsen Nøis (nummer to fra venstre), og polarforsker Arve Staxrud (nummer tre fra venstre). Bildet er tatt i forbindelse med redningsaksjonen på Spitsbergen etter Schröder-Stranz 1912-1913.

Hilmar Nøis var en norsk fangstmann. Sammen med professor Werner Werenskiold og dosent Adolf Hoel var Nøis med på kartleggingen av Svalbard, og var kjent som en fremragende hundekjører. Han benyttet hundene for å traktere 24 fangststasjoner spredt utover et område fra Gråhuken til Axeløya.

Han tilhørte fangstfamilien Nøis fra Andøya i Vesterålen, som i perioden 1900–1965 utførte fangstovervintringer på Spitsbergen. Mellom 1909 og 1963 hadde Nøis 35 fangstovervintringer på Svalbard.

I 1924 bygget Nøis Villa Fredheim på Svalbard, som var en av de mest kjente fangststasjonene i Arktis.

Familie

Hilmar Nøis' onkel, Daniel Nøis, gjennomførte 28 overvintringer på Spitsbergen, den første i sesongen 1900–1901. Med dette ble han den første i fangstfamilien Nøis som utførte fangstovervintringer. Han regnes også som en av pionerene i etableringen av slike overvintringer på Spitsbergen.

Johan Nilsen Nøis, en annen onkel til Hilmar Nøis, gjennomførte 18 overvintringer på Svalbard, den første i sesongen 1904–1905. Nøis deltok i polarforsker Adolf Hoels ekspedisjoner for å kartlegge Svalbard, før Svalbardtraktaten ble inngått 9. februar 1920 i Paris. To av hans originale fangstdagbøker fra overvintringer i sesongene 1909–1910 og 1910–1911 oppbevares hos Statsarkivet i Tromsø.

I 1913 deltok familien Nøis i en ekspedisjon for å finne den savnede tyskeren Herbert Schröder-Stranz på Nordaustlandet, og i 1928 deltok familien i redningsaksjonen etter polfarer Umberto Nobile på Svalbard.

Flere stedsnavn i de polare sonene er oppkalt etter fangstfamilien Nøis.

Villa Fredheim

Fangstanlegg Svalbard
Fangstanlegget Fredheim fotografert fra luften i 2011. Gammelhytta/Danielbu nærmest, Villa Fredheim til høyre for den. Det merkes at erosjonskanten nærmer seg hyttene. Hele anlegget ble flyttet i 2015 til strandterrassen bak der flaggstangen står
Fangstanlegg Svalbard

Hilmar Nøis' fangststasjon Fredheim ved Sassenfjorden er anerkjent som et høytprioritert kulturminne på Svalbard. Hovedhytta ble satt opp i 1924 av Nøis og en snekker fra gruveanlegget Hiorthhamn. Den ble senere ombygd og utvidet flere ganger. En eldre hytte (Gammelhytta/Danielbu) sto allerede litt østfor villaen og ble bygd av Hilmars onkel Daniel Nøis vinteren 1911/1912. En lagerhytta (Nødhytta) og flaggstang var del av fangstanlegget.

Navnet Fredheim fikk stedet etter at biskop Eivind Berggrav i Hålogaland bispedømme besøkte stedet i 1935, da han var på visitas på Svalbard.

Fredheim er en uvanlig stor fangststasjon på Svalbard, ikke minst fordi den ble bebodd såpass lenge og sammenhengende, og fordi familiemedlemmer også bodde der til tider. Begge konene til Nøis tilbrakte vintre der og bidro med hjemlige detaljer som gardiner og bordduker. Hilmars første kone Ellen Dorthe fødte deres sønn Johannes Normann Kaps Nøis i Gammelhytta 11. juni 1922. Hun var alene, ettersom Hilmar hadde dratt av gårde for å hente fødselshjelp. Hilmars andre kone, Helfrid, flyttet opp til Fredheim med ham 1937, og sysselmannen viet dem i villaen 22. august 1937.

Hilmar Nøis overvintret på Fredheim siste gang i sesongen 1962-63. Anlegget ble deretter solgt til staten. Sysselmannen (nå Sysselmesteren) har siden holdt hytta i stand og den ble gradvis gjort om fra en fangsthytte til en tjenestehytte. Utvendig er det meste som tidligere, men innredningsmessig er det ikke så mye som minner om fangstliv og overvintringer.

Tiltagende erosjon langs stranden mot fjorden gjorde at Gammelhytta sto bare tre meter fra erosjonskanten da kulturminnemyndighetene i 2001 fikk den flyttet seks meter innover. Kysterosjonen fortsatte med tiltagende fart, og i 2015 ble Villa Fredheim med tilhørende bygninger flyttet som et komplett fangstanlegg opp på neste strandterrasse innover og lenger vekk fra sjøen. Anlegget holdes ellers vedlike av Sysselmesteren som kulturminnemyndighet og noen helger hver vår er det «Åpent Fredheim» der Sysselmesteren åpner Villa Fredheim og Danielbu og forteller om historien.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Hilmar Nøis
Historisk befolkningsregister-ID
pg00000002216971

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg