Hilmar Alexandersen

Faktaboks

Hilmar Alexandersen
Født
1902
Død
1993
Hilmar Alexandersen
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Hilmar Alexandersen var en norsk felespiller fra Steinkjer. Han var en av de aller fremste representantene for folkemusikk på vanlig fele i Trøndelag. Han spilte også hardingfele og komponerte i tillegg en rekke slåtter.

Bakgrunn

Alexandersen var født 22. november 1902 på Egge ved Steinkjer og begynte å spille fele da han var ni år gammel. Han var en naturbegavelse på fiolinen og hadde ingen formell musikkutdanning. Han lærte mye av foreldrene, som både sang mange viser og trallet slåtter. I tillegg lærte han felespill og slåtter av lokale spelemennInnherred.

Alexandersen var også en habil kunstmaler, først og fremst av landskapsbilder.

Som spelemann

Fram til 1950-årene var Alexandersen hovedsakelig aktiv i lokalmiljøet og var blant annet sterkt knyttet til Bondeungdomslaget i Steinkjer. Han spilte jevnlig sammen med flere lokale musikere, blant annet sin faste akkompagnatørpiano, Sturle Haldås.

I 1954 ble Alexandersen oppdaget av Rolf Myklebust, som var ansvarlig for programmet Folkemusikkhalvtimen i NRK. Myklebust gjorde de følgende årene en rekke opptak med Alexandersen for NRK. Dette førte til at han ble landskjent i folkemusikkmiljøet som en av våre fremste utøvere på vanlig fele. Han deltok imidlertid aldri verken på Landskappleiken eller andre kappleiker.

På begynnelsen av 1970-tallet ble Alexandersen medlem av gammeldansorkesteret P.A. Røstads kvartett, som i de neste årene gjorde en rekke plateinnspillinger med tradisjonell folkemusikk hovedsakelig fra Innherred, men også fra andre deler av landet og Sverige. I tillegg hadde kvartetten flere av Alexandersens egne slåttekomposisjoner på repertoaret. På denne tiden samarbeidet han også jevnlig med fløytespilleren Geir Egil Larsen fra Verdal.

Spillestil

Alexandersen spilte uvanlig rent og rytmisk med en helt spesiell tone i fela, frambrakt av en godt utviklet feleteknikk som falt naturlig for ham. Samtidig var spillet hans ofte preget av en alderdommelig tonefølelse, spesielt når han spilte de gamle visetonene som han hadde lært av foreldrene.

Utmerkelser

Alexandersen ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i 1972. I 1978 ble han æresmedlem i Landslaget for Spelemenn og fikk i 1983 tildelt Feleknappen i gull av Noregs Ungdomslag. I 1987 mottok han Nord-Trøndelag fylkeskommunes kulturpris, og to år senere fikk han Steinkjer kommunes kulturpris.

I 1991 ble Hilmarprisen opprettet i hans navn av Steinkjer kommune og Nord-Trøndelag fylkeskommune for å fremme interessen for norsk folkemusikk. I 2003 ble Hilmarfestivalen etablert på Steinkjer av Stiftinga Hilmar Alexandersen som en årlig folkemusikkfestival.

Utvalgte utgivelser

  • Slåtter som svinger, med Petter A. Røstads Kvartett, Musica, 1973
  • Slåtter frå Trøndelag og Rørostraktene, RCA, 1974
  • Gamaldans – Treff 1-5, med P.A. Røstads Kvartett, RCA, 1974–1978
  • Hilmar Alexandersen og gjester, På Norsk, 1983
  • Hjartespel, Buen Kulturverkstad, 1994

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nyhus, Sven: Hilmar Alexandersen – spelmannen og slåttene, BUL i Steinkjer 2003, isbn 82-303-0018-6, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg