Faktaboks

Hillesvåg Ullvarefabrikk
Offisielt navn
HILLESVÅG ULLVAREFABRIKK AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Hjelmås
Stiftet
01.09.1947
Daglig leder
Øyvind Myhr
Styreleder
Øyvind Myhr
Hillesvåg Ullvarefabrikk slik den ser ut i dag.
Hillesvåg Ullvarefabrikk i 2020.
Hillesvåg Ullvarefabrikk slik den ser ut i dag.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hillesvåg Ullvarefabrikk er en ullvarebedrift som ligger innerst i Hillesvågen i Osterfjorden utenfor Bergen. Tekstilbedriften som ble startet i 1898, produserer garn til strikking og kardet ull til toving. Flere av maskinene er over 100 år gamle, og besøkende kan se og lære om hvordan håndverket holdes i hevd. Hillesvåg er del av Economusée-nettverket og «Ullruta» i Vestland.

Hillesvåg regnes som den tredje største av spinneriene i Norge. Administrerende direktør er Øyvind Myhr, og eierne er fjerde generasjon Myhr, brødrene Øyvind og Arild Myhr. Bedriften hadde rundt 20 ansatte i 2020.

Produkter

Vidde garnkurv naturfarger.
Vidde er et strikkegarn fra Hillesvåg, her i saueullens naturlige farger.
Vidde garnkurv naturfarger.
Av /Hillesvåg Ullvarefabrikk.
Arne & Carlos samarbeid Kirkens Nødhjelp

Arne & Carlos' genser Geitestrikk i samarbeid med Hillesvåg og Kirkens Nødhjelp. Strikket i Tinde pelsullgarn.

Arne & Carlos samarbeid Kirkens Nødhjelp
Av .

Hovedproduksjonen til Hillesvåg Ullvarefabrikk er garn for håndstrikking basert på norsk ull. En liten andel industrigarn produseres også for utvalgte produkter basert på ull fra saueraser som sjelden inngår i vanlig industrigarnproduksjon, som ull fra gammelnorsk sau og grå trøndersau. Produktutvikling er en viktig del av bedriftens virksomhet, og flere håndstrikkegarn basert på sauerasen pelssau har tilført markedet melert ull som er mykere enn garntyper fra andre norske saueraser. Sammenliknet med de andre garnprodusentene begynte Hillesvåg samarbeid med designere senere, men de senere årene har de hatt samarbeid med blant annet Arne & Carlos – for Kirkens Nødhjelp og Redd Barna – og samarbeid med kjente navn innen strikkekretser som Linda Marveng, Kari Hestnes, Solveig Hisdal, Linka Neumann og ESP Elisabeth Stray Pedersen.

De har også omfattende salg av ukardet og kardet ull til toving, og sammen med Ullveka på Vestlandet har de i flere år invitert skoler i Nordhordland til å tove «Ullbyen».

Andre produkter

Hillesvåg selger også garnhesper til farging i sjatteringer fra naturhvitt til naturgrått og lyst gråmelert. De spinner i tillegg vevgarn og leverer broderigarn til bunader, sistnevnte er kamgarn av merinoull som de kjøper fra utlandet, og som blir hespet og spesialfarget på fabrikken. På 1950-tallet var det i hovedsak ullgarn og teppeproduksjon som foregikk på ullvarefabrikken. Den gang hadde Hillesvåg omkring 30 ansatte, og flere utbygginger hadde sørget for en samlet gulvflate på rundt 2000 kvadratmeter, en dobling av det opprinnelige arealet. Den første tiden hadde bedriften også eget veveri. Det ble vevet vadmel, sjeviot og ulltepper. Etter en gradvis nedtrapping ble den siste vevstolen stanset på slutten av 1960-tallet.

Fabrikken har beholdt noe av den opprinnelige maskinparken, som «wolfen», en plysemaskin fra tidlig 1900-tallet. Dermed kan besøkende som får omvisning, se hvordan ullen ble forberedt til spinning for over 100 år siden. Produksjonen tar lenger tid enn på de mer moderne spinneriene som Rauma Ullvare og Sandnes Garn fordi man bruker eldre metoder: Ferdig garn lufttørkes på loftet og hespene vris for hånd.

I 2020 selger Hillesvåg mest håndstrikkegarn, og det er pelsull-kvalitetene som har økt mest. Hillesvåg bruker tradisjonsrike navn på garnene sine som Embla, Ask, Troll, Huldra, Tinde, Fjell, Varde, Vidde og Blåne. Hovedmarkedet deres er Norge, men de har også i underkant av 10 prosent eksport (8,25 prosent i 2019) til blant annet Sverige, England, Nederland og USA.

Historie

Hillesvåg Ullvarefabrikk.
Slik så det ut tidlig i Hillesvåg Ullvarefabrikks historie.
Av .

Mikkel Myhr startet bedriften i 1898. Han hadde en periode bodd i Dalekvam og fikk god kontakt med disponent Hartington ved Dale fabrikker og fikk dermed ideen om å starte en tilsvarende bedrift i Hillesvågen. Mikkel var ingen fagmann, men han fikk en del hjelp fra Dale og fra Ytre Arna, hvor det også var startet ullvarefabrikk på den tiden. I begynnelsen kom bøndene roende med ullen sin, og her ble den leiespunnet, slik at bøndene kunne få ferdig garn eller andre produkter. At Hillesvåg hadde en god havn, gjorde transport via sjøveien enkelt. I dag leiespinner de fremdeles noe, og alt garnet til Lofoten Wool spinnes av Hillesvåg. Ullen blir sendt fra Lofoten til Hillesvåg med Hurtigruta.

Elven som renner under fabrikklokalene, var den opprinnelige energikilden og en viktig grunn for at bedriften ble plassert der den er. Opprinnelig lå det et sagbruk her, som ble nedlagt da ullvarefabrikken startet opp. I dag vaskes noe ull i det samme vannet. Hillesvåg har begrenset kapasitet for ullvasking, og det meste av det de bearbeider, er vasket i England, men ullen fra lokal gammelnorsk sau og til leiespinning vasker de selv. Vannet brukes også i fargeprosessene, og de fleste fargene i bruk i produksjonen er i dag GOTS-sertifiserte.

Forandringer i produksjonen

Arbeidere 1948.
De ansatte ved fabrikken, fotografert i 1948.
Av .
Tredje og fjerde generasjon Myhr.
Fra venstre: Gunnar Myhr, Øyvind Myhr og Arild Myhr.
Tredje og fjerde generasjon Myhr.

I 1931 overtok sønnen Birger Myhr bedriften. I 1947 døde Mikkel Myhr, og bedriften ble da gjort om til et familieaksjeselskap. På 1960-tallet tok Birgers Myhrs sønn, Gunnar Myhr, over. Han begynte på fabrikken i 1954 og reiste til Sverige for å utdanne seg til tekstilingeniør i 1960. I 1950-årene begynte bedriften å levere garn til en del industrikunder som laget gulvtepper, møbelstoff og trikotasje. Det var liten fortjeneste på dette, og da noen av de store kundene gikk konkurs, ble det store tap. I begynnelsen av 1970-årene begynte de igjen gradvis å legge om til håndarbeidsgarn: strikkegarn og vevegarn til privatpersoner, skoler, barnehager, institusjoner, vevstuer, strikkestuer, filtmakere, husflidslag, foreninger, butikker, grossister, småprodusenter og industri.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson. 2018. Norsk strikkehistorie. Vormedal forlag
  • Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson. 2017. Strikk med norsk ull. Vormedal forlag.
  • Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson. 2013. Ren ull. Aschehoug forlag.

Faktaboks

Hillesvåg Ullvarefabrikk
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
13.100 Bearbeiding og spinning av tekstilfibrer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg