Slotsgade

Slotsgade er Hillerøds travleste handlegate.

Av /News Øresund.
Lisens: CC BY 3.0

Hillerød kommune er en kommune på Nordsjælland, 30 km nordvest for København som tilhører Region Hovedstaden. Kommunen hadde 53 257 innbyggere i 2022 og har et areal på 213 kvadratkilometer. Den oppstod ved sammenslåing av kommunene Hillerød, Skævinge og Slangerup (Lystrup og Uvelse valgdistrikt) ved kommunereformen i 2007. Hillerød by er administrativt sentrum i kommunen.

Hillerød er et viktig handels- og næringslivssentrum, og har utbredt turisme i forbindelse med Frederiksborg slott. Kommunen rommer deler av Grib Skov. Høyeste punkt er Tobakke (85 meter over havet). Kommunen er vennskapskommune med Horten.

Kommunens største byer etter folketall i 2017. Innbyggertall i parentes.

  • Hillerød (35 352)
  • Skævinge (2613)
  • Nødebo (2093)
  • Ny Hammersholt (1281)
  • Gørløse (1211)

Hillerød by

Hillerød by vokste omkring Frederiksborg slott fra 1600-tallet, men på grunn av bybranner har den kun få gamle hus igjen. Slottet rommer nå Danmarks nasjonalhistoriske museum, og trekker til seg et betydelig antall turister.

Byen er jernbaneknutepunkt med S-tog til København, som mange pendler til. Det er også en handelsby med blant annet et stort kjøpesenter, Slotsarkaderne.

Hillerød ligger sentralt plassert i det såkalte «Medicon Valley» der Novo Nordisk og Biogen er de største virksomhetene. Hillerød Hospital er med over 3500 ansatte den største arbeidsplassen på Nordsjælland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg