Hildegun Riise spilte aromaterapeuten Susie i Annette Sjursens film Min misunnelige frisør fra 2004. Her sammen med Gard Eidsvold som hovedpersonen Bent og (til høyre) Bjørn Sundquist som frisøren Frank.

Maipo Film &TV Produksjon. Begrenset gjenbruk

Hildegun Riise er en norsk skuespiller, teaterinstruktør og sanger, som har vært ansatt ved Det Norske Teatret (DNT) siden debuten i 1986. Hun er utdannet ved Statens Teaterhøgskole (uteksaminert 1986).

Riise har gjort seg bemerket i musikkteatersammenheng, blant annet som Hodel i Spelemann på taket (1987) og gjøgleren i Sankt Olavs Skrin av Edvard Hoem (1990), samt i sentrale roller i Terje Rypdals Phantasma (2003), i Vreeswijk-kabareten Dansa samba med meg (2006) og i Jesus Christ Superstar (2009). Riise har spilt sentrale taleroller i klassikere og samtidsdramaer. Blant mye annet har hun gitt liv til Klytaimnestra i Evripides' Ifigeinia i Aulis (2000), Akradina i Tsjekhovs Måken (2003) og Anna i Marit Tusviks Angerhøy (2005), alle på Det Norske Teatret. Hun fikk Heddaprisen i klassen for beste kvinnelige birolle for rollen som bestemoren i Torkil Sandsunds teaterforestilling etter Agota Kristofs Tvillingar-trilogi (DNT 2007) og var igjen nominert i samme kategori for rollen som søster Aloysius i John Patrick Shanleys Tvil, sistnevnte i regi av Hans Petter Moland (DNT 2011).

Hildegun Riise er kjent som en innsiktsfull tolker av Jon Fosse, og har blant annet spilt kvinna i Nokon kjem til å komme (NRK Radioteatret 1999), kvinna i Vakkert (DNT 2001), mora i Namnet (DNT 2011) og den eldre kvinna i Hav (DNT i samarbeid med Hordaland Teater og Festspillene i Bergen 2014). Hennes debut som regissør var med oppføringen av Jon Fosse-romanen Morgon og kveld for Nationaltheatret i 2015.

Riise filmdebuterte som Skaaro i Ola Solums Landstrykere (1989) etter Hamsuns roman. Hun har hatt større roller i Martin Asphaugs Giftige løgner (1992, etter romanen av Ingvar Ambjørnsen) og Emil Stang Lunds Flaggermusvinger (1992, etter tre noveller av Hans E. Kinck). For sin rolle i Berit Nesheims Søndagsengler (1996, etter Reidun Nordtvedts roman Søndag) ble hun kåret til beste kvinnelige filmskuespiller ved den internasjonale filmfestivalen i Tokyo, og for Pål Jackmans Detektor (2000, manus av Erlend Loe) fikk hun Amandaprisen. I Annette Sjursens Min Misunnelige frisør (2004, etter Lars Saabye Christensen) spilte hun Susie. Hun spilte Agnes i TV-serien Vestavind (1994–95) og var en av de tre som fremstilte Suzannah Ibsen i TV-dramaet Suzannah, skrevet av Jon Fosse (2003).

Hildegun Riise gav i 1993 ut CD-en Den fattige Gud, med tekster av Edvard Hoem.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.