Hildebrandslied er det eldste kjente bruddstykket av et tysk heltedikt, antakelig skrevet omkring midten av 700-tallet av to Fulda-munker.

Faktaboks

Uttale
hˈildebrandslied
Forfatter
1660

Manuskriptet, som bare inneholder begynnelsen av diktet og finnes på omslaget til en latinsk kodeks i Kassel, er bare en avskrift etter en nedtegning som sannsynligvis også er unøyaktig. Originalmanuskriptet gikk tapt under andre verdenskrig, men ble senere gjenfunnet i USA. Språket er en blanding av høytyske og nedertyske dialekter.

Diktet forteller om Hildebrand, som var våpenmester hos goterkongen Theoderik (Didrik av Bern). 30 år etter at Hildebrand var blitt fordrevet fra Italia, står han igjen i kamp mot fienden. I kampen møter han sin sønn Hadubrand, som han hadde etterlatt i Italia. Hildebrandslied slutter før kampen begynner, men vi vet at sønnen faller for farens hånd.

Stoffet er et vidt utbredt sagn hos de indoeuropeiske folk, i Norden for eksempel i sagnene om Didrik (Tjodrek) av Bern.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg