Hilde Hagerup

Faktaboks

Hilde Hagerup
Født
26. februar 1976, Tromsø
Hilde Hagerup er en norsk forfatter.
Av .

Artikkelstart

Hilde Hagerup er en prisbelønt norsk barne- og ungdomsbokforfatter. Bøkene hennes er oversatt til en rekke europeiske og asiatiske språk. Forfatteren har også utgitt bøker for voksne.

Bakgrunn

Hilde Hagerup er født i Tromsø, og oppvokst i Viker, utenfor Fredrikstad. Hun flyttet til Wales for å ta videregående utdannelse, og har studert den tredje verdens historie ved University of London. Siden hun debuterte som 22-åring har hun arbeidet som forfatter og oversetter. Hun har bodd ti år i Oxford, og er nå bosatt på Nesodden.

Barne- og ungdomsbøker

Hilde Hagerup har skrevet mest for ungdom. For denne målgruppen har hun utgitt seks romaner på Aschehoug, en biografi om Agatha ChristieCappelen Damm og en biografi om Virginia WoolfGyldendal. Hun har dessuten skrevet ungdomsboken Ikke mat sjimpansene sammen med forfatterkollegaene Charlotte Glaser Munch og Ragnfrid Trohaug i 2004, og gjort bok av filmen Hva vil folk si i samarbeid med regissør og manusforfatter Iram Haq i 2019. I 2013 ga hun ut Du biter ikke for ungdom og voksne med utviklingshemming.

Gjennomgående tema i Hagerups ungdomsbøker er trøblete oppvekst, vennskap og mobbing. Hovedpersonene hennes får som regel gjennomgå, både fysisk og psykisk. I Bølgebiter og Løvetannsang skaper uvennskapet mellom tidligere bestevenninner farlige situasjoner. Elisa i Høyest elsket og Ellen i Jeg elsker deg har begge alvorlig syke mødre, den ene er deprimert og den andre kreftsyk. Den ensomme nerden Jonas i Bittet lever med en alkoholisert far og en mor i fengsel. I Alt som er galt med Georg er outsideren Malin vitne til at kjæresten begår selvmord. Felles for alle bøkene er stramme komposisjoner, gode psykologiske portretter og et språk som er direkte og poetisk.

For barn har Hagerup skrevet tre serier. Grøsserserien Spøkelsene på Frostøy er uhygge for mellomtrinnet, og her forlater Hagerup den realistiske sjangeren. Hovedpersonen Jens oppdager i den første boka at hele familien hans er spøkelser, og gjennom de fem bøkene utfordrer han både familien og seg selv på ulike vis. Selv om dette er spenningsbøker har de mye til felles med de tidligere realistiske romanene. Hun skriver fortsatt om oppvekst, vennskap og mobbing, karakterene er nyansert og godt tegnet, og språket gjenkjennelig «hagerupsk».

De to andre seriene er for småtrinnet. Serien Bestefar og jeg er illustrert av Ingrid dos Santos, og krimserien Mesterdetektiven Tim & co, som hun har skrevet sammen med faren Klaus Hagerup, er illustrert av Ella K. Okstad. Felles for disse to humoristiske barnebokseriene er at en vill og gal karakter, henholdsvis bestefar og den supernerdete Tim, driver handlingen framover, ledsaget av en mer anonym side-kick som leseren kan identifisere seg med, henholdsvis Pelle og Jenny.

Øvrig virksomhet

I tillegg til de nevnte bøkene, har Hagerup bidratt i en rekke novellesamlinger, og skrevet både sangtekster og dramatikk. Barnestykket Kolibrikongen ble skrevet for barne- og ungdomsteateret i Fredrikstad i 2000, og er satt opp av flere amatørteatere. I samarbeid med faren og søsteren Hanne Hagerup skrev hun manus til den populære julekalenderen Snøfall som gikk på NRK Super i 2016, og som kom i sceneversjon på Oslo Nye Teater i 2018. Hilde og Hanne Hagerup ga ut Snøfall som bok i 2019. Hilde Hagerup har også oversatt dramatikk og bildebøker.

I 2005 ga Hagerup ut romanen Lysthuset for voksne. Hun skrev en biografi om Anne Karin Elstad i 2018, og samme år samarbeidet hun med illustratør Kristin Roskifte om gaveboken Barnet mitt, rettet mot foreldre.

Siden 2015 har Hilde Hagerup undervist ved Norsk Barnebokinstitutts forfatterutdanning. Hun ble tildelt professorkompetanse i 2019 og har fått ansvaret for å utvikle en masterutdanning i skrivekunst ved instituttet.

Hilde Hagerup har vært aktiv i Forfatternes klimaaksjon, og hun var en av initiativtagerne til Refugees Welcome to Norway i 2015.

Utmerkelser

Hilde Hagerup fikk Kulturdepartementets debutantpris i 1998 for Bølgebiter, litteraturprisen i 2007 for Bittet og fagbokprisen i 2011 for Virginia Woolf. I 2002 ble hun tildelt tre norske priser for Løvetannsang, Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok, Sonja Hagemanns barnebokpris og Skolebibliotekarenes pris. I tillegg mottok hun den nederlandske prisen Zilveren Zoeni 2006 for oversettelsen Zomerzeen. Hun fikk Ordknappen i 2010 for Jeg elsker deg.

Hagerup fikk Rasmus Løland-stipendet i 2013, og mottok Teskjekjerringprisen for sitt samlede forfatterskap og sitt samfunnsengasjement i 2018.

Familie

Hilde Hagerup er datter av Klaus Hagerup, søster til Hanne Hagerup, og barnebarn til Inger Hagerup.

Utgivelser

 • Bestefar og jeg seiler vår egen sjø. Koste hva det koste vil! (Barnebok, Aschehoug, 2018)
 • Som hennes dager var. Et portrett av Anne Karin Elstad (Biografier og memoarer, Aschehoug, 2018)
 • Barnet mitt (Magikon, 2015)
 • Oppgjøret (Barnebok, Aschehoug, 2015)
 • Bursdagsmysteriet (medf.) (Barnebok, Aschehoug, 2014)
 • Hvite mareritt (Ungdomsbok, Aschehoug, 2014)
 • Nissemysteriet (Ungdomsbok, Aschehoug, 2014)
 • Du biter ikke (Ungdomsbok, Aschehoug, 2013)
 • Den kalde vinden (Ungdomsbok, Aschehoug, 2013)
 • Pil og bue-mysteriet (medf.) (Barnebok, Aschehoug, 2013)
 • Påskemysteriet (medf.) (Barnebok, Aschehoug, 2013)
 • Mysteriet med den forsvunne diamanten (Barnebok, Aschehoug, 2012)
 • Ulvene kommer (Ungdomsbok, Aschehoug, 2012)
 • Bak dødsfjellet (Ungdomsbok, Aschehoug, 2011)
 • Alt som er galt med Georg (Ungdomsbok, Aschehoug, 2010)
 • Jeg elsker deg (Ungdomsbok, Aschehoug, 2009)
 • Bittet (Ungdomsbok, Aschehoug, 2007)
 • Lysthuset (Roman, Aschehoug, 2005)
 • Ikke mat sjimpansene (medforfatter) (Barnebok, Aschehoug, 2004)
 • Løvetannsang (Ungdomsbok, Aschehoug, 2002)
 • Agatha Christie (Biografier og memoarer, Cappelen, 2001)
 • Høyest elsket (Ungdomsbok, Aschehoug, 2000)
 • Bølgebiter. (Ungdomsbok, Aschehoug, 1998)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg