Faktaboks

Hilde Domin
Uttale
domˈin
Født
27. juli 1909, Köln
Død
22. februar 2006, Heidelberg
Hilde Domin portrettert av Ursula Stock (2006)
Hilde Domin portrettert av Ursula Stock (2006)

Hilde Domin var en tysk forfatter. Hun er først og fremst kjent som lyriker. Mange av hennes dikt er gjendiktet til en rekke språk, deriblant norsk (Du finnes: dikt (2009)).

Biografi

Hilde Domin (født som Hildegard Dina Löwenstein, gift Palm, hun tok forfatternavnet Domin til minne om sitt eksil i Den dominikanske republikk) vokste opp i en jødisk familie i Köln. Hun begynte å studere jus, filosofi og økonomi i Heidelberg, Köln og Bonn, men reiste i 1932, sammen med sin senere mann, filologen Erwin Walter Palm (1910–1988), til Roma for å studere filologiske fag der. Da nasjonalsosialistene kom til makten i Tyskland i 1933, ble Roma eksil for det jødiske ekteparet. I 1939 gjorde den politiske utviklinga i Italia situasjonen farlig for jøder, og de emigrerte til Storbritannia, og deretter videre til Den dominikanske republikk i 1940. Der arbeidet Hilde Domin som sekretær for sin mann og underviste i tysk ved universitetet i Santo Domingo. I 1954 vendte hun tilbake til Europa og bosatte seg i Vest-Tyskland. Hilde Domin begynte å skrive i 1946, men debuterte først etter at hun hadde returnert til Vest-Tyskland.

Forfatterskap

Hilde Domin var først og fremst lyriker, men skrev også prosa og litteraturvitenskapelige essays. Forfatterskapet er preget av hennes lange eksil i flere ulike land og med flere ulike språk, samtidig som hun holder på det tyske språket som sitt forfatterspråk og som sin egentlige identitet. Gjennom sine dikt markerte Domin avstand fra den dagspolitiske lyrikken som stod sentralt på 1960-tallet og deler av 1970-tallet.

Lyrikk

Domins første publikasjoner var enkeltstående dikt som blant annet Herbstzeitlosen ogZiehende Landschaft (begge 1955) og Wo steht unser Mandelbaum (1957). Hennes egentlige debut var diktsamlingen Nur eine Rose als Stütze (1959) Senere lyrikksamlinger er Rückkehr der Schiffe (1962), Hier (1964) og Ich will dich (1970). Tematisering av avskjed og oppbrudd går som en rød tråd gjennom forfatterskapet; ofte er det bilder fra naturen som står for det bestående i en omskiftelig verden, det som man blir tvunget til å forlate, for eksempel i samlingen Der Baum blüht trotzdem (1999).

Prosa og litteraturvitenskapelige arbeid

I tillegg skrev Domin kortprosa, blant annet de selvbiografiske skissene Von der Natur nicht vorgesehen. Autobiographisches (1974), essays (Gesammelte Essays. Heimat in der Sprache (1993)) og én roman (Das Zweite Paradies (1968)), som forble fragmentert.

Blant Domins litteraturvitenskapelige arbeid er essayet Wozu Lyrik heute (1968) og poetikkforelesninger som hun holdt ved universitetet i Frankfurt 1987–1988 (innenfor rammen av de prestisjefylte poetikkforelesningene «Frankfurter Poetikvorlesungen»), utgitt under tittelen Das Gedicht als Augenblick von Freiheit (1988).

Betydning

Hilde Domin var en mye lest forfatter, det er også en viss forskningsinteresse for hennes forfatterskap. Verket er tilgjengelig i flere utgaver, og mange av hennes dikt er gjendiktet til andre språk, blant annet til norsk (Du finnes: dikt (2009)). I 1992 ble Hilde-Domin-prisen for eksillitteratur opprettet i Heidelberg. Det eksisterer flere fjernsynsportretter av Domin (1989 og 1991) samt en dokumentarfilm: Ich will dich – Begegnungen mit Hilde Domin (2007).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg