High Priestess/Zweistromland

High Priestess/Zweistromland er en monumentalskulptur av Anselm Kiefer, utført i 1986–1989 og eid av Astrup Fearnley Museet. Skulpturen er formet som en gedigen bokhylle der det står og ligger omtrent 200 store blybøker. Bøkene er tilsynelatende uryddig plassert på to enorme stålhyller, skrått vinklet mot hverandre og adskilt i midten av en tung glassplate. Hver eneste bok veier cirka 300 kilogram, kan i likhet med virkelige bøker, tas ut av hyllene og «leses».

Hvordan forstå kunstverket

Verket er ikke enkelt å forstå, noe som forsterkes av dets doble tysk/engelske tittel. «Zweistromland», som i norsk oversettelse blir «landet mellom de to flodene», skaper assosiasjon til det gamle Mesopotamia med elvene Eufrat og Tigris, og bøkene fører tanken hen på biblioteket i Babylon. Mesopotamia fremstår som kulturens vugge, en Edens hage der elvenes vann sørget for at jorden var fruktbar. Men vannet kan også være destruktivt, forårsake flomkatastrofer og legge land øde.

«The High Priestess» refererer til en kvinnelig figur på et tarotkort. Hun er yppersteprestinnen som fremstilles idet hun holder frem en bok. Hun representerer den personifiserte visdom, akkurat som en boksamling kan være en metafor for den samlede kunnskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg