Hidra

Rasvåg, Hidra
Lisens: CC BY 2.0

Hidra er ei øy i Flekkefjord kommune i Agder fylke, og var med sine 20,4 km2 den største øya i det tidligere Vest-Agder fylke. Øya hadde 521 innbyggere i 2017. Hidra er skilt fra fastlandet ved det 350 m brede Hidrasundet.

Næring og historie

Lakseoppdrett og fiske er viktigste næringer, med fiskemottak og -foredling i det største tettstedet, Kirkehamn, vest på øya. I øst ligger Rasvåg, med eldre trehusbebyggelse, hvorav mange benyttes som fritidsboliger. Øya mottar også en del turistbesøk.

Hidra har fergeforbindelse med fastlandet på strekningen Kvellandstranda-Launes på Fv. 469.

Den gamle skolestua i Rasvåg er tatt i bruk som museum, «Fedrenes minne», en original samling som forteller øyas historie. Hidras strategiske plassering gjorde at tyskerne anla et omfattende artillerianlegg på Hågåsen over Kirkehamn, som i dag er et populært utfartssted og utkikkspunkt.

Hidra kommune

Hidra var 1893-1965 også navnet på en kommune bestående av øya Hidra og de tilstøtende øyene, i alt 58, samt fastlandet innenfor fra Abelsnes til Åna-Sira. Den ble opprettet 1893 ved deling av kommunen Hidra og Nes, og ble sammen med Gyland og Bakke innlemmet i Flekkefjord i 1965. Hidra var ved nedleggelsen 90 km2 og hadde 1277 innbyggere.

Navnet

Øynavnet Hidra er dannet av flertallsformen Hitrar, av norrønt Hitr, som kan bety 'den splittede' eller 'oppskårne'. Dette sikter til at øya nesten er delt i to av fjorden innenfor Rasvåg og dalsøkket over til Hidrasund. Gjennom dalsøkket går nå en smal kanal, Eiekanalen, som gjør at øst- og vestdelen av øya er fysisk adskilt fra hverandre av vann, men forbundet med en bro.

Kart

Hidra
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg