øy i Flekkefjord kommune, Vest-Agder, den største øya i fylket; 20,4 km2 med 528 innbyggere (2015). Hidra er skilt fra fastlandet ved det 350 m brede Hidrasundet. Lakseoppdrett og fiske er viktigste næringer. Fergeforbindelse med fastlandet på strekningen Kvellandstranda-Launes på Fv. 469. Den gamle skolestua er tatt i bruk som museum, «Fedrenes minne», en original samling som forteller øyas historie.

Hidra var 1893-1965 også navnet på en kommune bestående av øya Hidra og de tilstøtende øyene, i alt 58, samt fastlandet innenfor fra Abelsnes til Åna-Sira. Den ble opprettet 1893 ved deling av kommunen Hidra og Nes, og ble sammen med Gyland og Bakke innlemmet i Flekkefjord 1965; Hidra var ved nedleggelsen 90 km2 og hadde 1277 innbyggere

Navnet. Øynavnet Hidra er dannet av flertallsformen Hitrar, av norrønt Hitr, som kan bety 'den splittede' eller 'oppskårne'; sikter til at øya er delt i to av fjorden innenfor Rasvåg og dalsøkket over til Hidrasund.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 4 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Flekkefjord

Geir Thorsnæs

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.