Hiawatha

Faktaboks

Hiawatha
Uttale
haiəwˈå:þə

Artikkelstart

Hiawatha er en arvelig høvdingtittel innen skilpaddeklanen hos mohawk-indianerne, en av stammene i irokeser-forbundet. Hiawatha står som nummer to på listen over forbundets 50 høvdinger. Den første som bar navnet Hiawatha, var virksom omkring 1570 og blir omtalt som en stor reformator, statsmann, lovgiver, religiøs leder og profet.

Ettertiden har gitt ham æren for opprettelsen av Den store freden, det vil si irokeserforbundet. Han var disippel av profeten og høvdingen Deganawida, en annen legendarisk lederskikkelse, som i en visjon så et stort grantre rage helt opp til Livets Herre. Treet var alle stammenes søsterskap (ikke brorskap, da irokeserne er matrilineære), og røttene de fem irokeserstammene.

Inspirert av denne drømmen padlet Hiawatha, ifølge legenden, sin hvite kano fra stamme til stamme for å overtale alle til å slutte fred. Anstrengelsene ble kronet med hell, og De fem nasjoners forbund ble grunnlagt omkring 1570. En del viktige reguleringer ble innført blant annet når det gjaldt blodfeider, og i forbindelse med drap ble en kvinne verdsatt høyere enn en mann.

Selv om høvdingposisjonen Hiawatha eksisterer, er det ingen som har tatt dette navnet noen gang siden.

Navnet Hiawatha er gjort kjent gjennom Henry Wadsworth Longfellows dikt, som for øvrig er bygd på ojibwa-legender og ikke har noe å gjøre med den historiske irokeserhøvdingen. Hiawatha er også dikterisk behandlet av Hulda Garborg i Den store freden (1919). Ellers er navnet blitt kjent gjennom Walt Disneys film- og tegneseriefigur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg