Hertfordshire, grevskap (county) i Sørøst-England, nord for London; 1643 km2 med 1 033 977 innb. (2001). Administrasjonssenter: Hertford.

Mesteparten av fylket tilhører London-bassenget, som i nord avgrenses av kalkryggen Chiltern Hills, som skjærer gjennom Hertfordshire fra sørvest mot nordøst. Elvene (Colne, Lea) drenerer sørover mot Thames. Strenge arealrestriksjoner i London-regionen, med etablering av greenbelts, 'grønne belter', omkring selve London, har bidratt til å bevare områdets landlige preg.

Jordbruket baserer seg på melkeproduksjon og dyrking av frukt og grønnsaker for London-markedet. Industrien omfatter bl.a. produksjon av legemidler, deler til aeroindustrien, datautstyr, film og media m.m. Så godt som hele Hertfordshire ligger innenfor Londons pendlingsomland, og den sørlige delen er mer eller mindre sammenvokst med hovedstaden.

Den planmessige utbygging av forstedene begynte alt tidlig på 1900-tallet med byggingen av de to første garden cities, 'hagebyene', Letchworth i 1903 og Welwyn Garden City i 1920. Etter den annen verdenskrig er fire av i alt åtte new towns som er blitt opprettet rundt London, lagt til Hertfordshire: Hatfield (1948), Hemel Hempstead (1947), Stevenage (1946) og Welwyn (1948).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.