Herschel

Herschel-romteleskopet utforsket støvete og kalde områder og himmellegemer i universet ved å samle infrarød stråling.

.
Lisens: fri

Herschel var et europeisk romteleskop for å observere infrarød stråling. Hovedformålet med Herschel var å studere opprinnelsen til og utviklingen av galakser og stjerner.

Faktaboks

også kjent som:

Herschel Space Observatory

Tidligere kjent som FIRST (Far Infrared and Sub-millimetre Telescope)

Observasjoner

Infrarøde studier av universet fra rommet hadde vært utført tidligere, men Herschel benyttet mer avanserte instrumenter, i tillegg til å observere i bølgelengder som ikke tidligere var observert. Observasjonene ble gjort i bølgelengdeområdet 55–672 mikrometer.

Observasjonene som gjøres i den infrarøde delen av det elektromagnetiske spekteret får frem forholdsvis kjølige og uklare objekter eller fenomener, for eksempel støv og gass mellom eller rundt stjerner, skjulte stjerner og galakser. Dette var objekter som i liten grad har vært sett tidligere. Ved å observere i infrarødt kan forskerne skaffe seg viten om hvordan himmellegemer og ulike fenomener oppsto, fordi deres opprinnelse ofte er knyttet til kjølige og støvete steder.

Herschel hadde også som mål å studere den kjemiske sammensetningen av atmosfærene rundt himmellegemer og utforske universets molekylærkjemi, det siste gjennom observasjon av kometers atmosfærer.

Teknisk

Herschel-romteleskopet ble skutt opp av Den europeiske romorganisasjonen ESA 14. mai 2009 sammen med romteleskopet Planck. Oppskytningen skjedde fra Kourou i Fransk Guiana med en Ariane 5 ECA-bærerakett. Bæreraketten sendte romteleskopet mot L2 (Lagrange-punkt 2), som ligger på en linje gjennom Solen og Jorden, ca. 1,5 millioner kilometer fra Jorden og på motsatt side av Solen. Her gikk Herschel i en bane med gjennomsnittsavstand på ca. 800 000 km fra L2-punktet.

Diameteren på teleskopets hovedspeil var hele 3,5 meter, det største enkeltspeilet som er plassert i verdensrommet.

Den forventede operasjonstid for Herschel var minimum tre år, hvor operasjonstiden var avhengig av kjølemediet for instrumentene, som bestod av flytende helium. Herschel ble tatt ut av drift i juli 2013 etter at drivstoffet hadde tatt slutt, og var dermed i drift i nesten fire år. Kjølemediet hadde vært oppbrukt siden april det samme året, og det ble derfor ikke gjort vitenskapelige observasjoner de siste månedene.

Herschel-teleskopet er oppkalt etter den britiske astronomen William Herschel, som blant annet oppdaget infrarød stråling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg