Heron fra Alexandria

Faktaboks

Heron fra Alexandria
Uttale
hˈeron fra Alexandria
Født
10 evt.
Død
70 evt.

Heron. Herons eolipil. Når vannet i karet varmes opp, dannes vanndamp som presses gjennom røret oppå karet og til kulen. Fra kulen slippes dampen ut igjen gjennom de to munnstykkene, og kulen vil rotere.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Heron fra Alexandria var en gresk matematiker og fysiker som levde fra år 10 til 70 evt. Han skrev verker som blant annet inneholder oppfinnelser (Herons kule og Herons brønn) og og matematiske oppdagelser (Herons formel).

Verker av Heron

Flere av hans geometriske verker er bevart, blant annet Metrica, Definitiones, Geometria, Geodaesia, Stereometrica, Mensurae og Liber geëponicus.

I tillegg til de geometriske verkene skrev han også to optiske verker, Dioptra og Catoptrica, det første om landmåling og det andre om refleksjon og lovene for den. Det siste verket kjennes i en latinsk oversettelse av Wilhelm fra Moerbeke. Både i Dioptra og Metrica finner man Herons formel for flateinnholdet av et triangel.

Andre av Herons verker finnes bare i fragmenter eller er gått tapt. Ett handlet om konstruksjon av vannur. Samlede verker utgitt i seks bind (1899–1914).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg