Faktaboks

Hernán Cortés
Hernando Cortés de Monroy y Pizarro Altamirano
Uttale
cortˈés
Født
1485, Medellín, Spania
Død
2. desember 1547, Castilleja de la Cuesta
Hernán Cortés
Maleri fra 1879 som henger på Museo del Prado.
Av .
La Malinche og Hernán Cortés
Cortés og La Malinche møter Moctezuma 2, 8. november 1519.
Av .

Hernán Cortés var en spansk oppdager som erobret Mexico på vegne av den spanske kronen. I 1521 ødela og brente han aztekernes hovedstad Tenochtitlán etter å ha beleiret byen i 75 dager.

Bakgrunn

Hernán Cortés kom fra en fattig lavadelsfamilie i Spania. Han var 18 år gammel da han i 1504 dro til Hispaniola og ble tildelt en jordeiendom og et embete som notar. I 1511 deltok han i Diego Velázquez' ekspedisjon til Cuba. Velázquez ble utnevnt til stattholder på Cuba og forfremmet Cortés til sin sekretær.

I 1518 ble Cortés utnevnt til leder for spaniernes tredje ekspedisjon til fastlandet, og det som skulle vise seg å være det aztekiske riket i Mexico. Men Velázquez fikk en berettiget mistanke om at Cortés ambisjoner på egne vegne var større enn hans lojalitet til ham og den spanske kronen, og avlyste ekspedisjonen i siste øyeblikk. Cortés adlød ikke ordren, og i februar 1519 satte han kurs for dagens Mexico med rundt elleve skip, 500 mann og 13 hester.

Møtet med Mexico

Cortés' ekspedisjon landet på Yucatán-halvøya, hvor han kom i kontakt med en spansk prest som hadde overlevd et forlis og hadde lært seg språket maya og dermed kunne være ekspedisjonens tolk. I Tabasco møtte Cortés væpnet motstand for første gang. Etter å ha vunnet slaget mottok Cortés 20 unge kvinner som gave. En av disse, Malintzin (Marina), tok Cortés som sin elskerinne og tolk, siden hun behersket både maya og aztekernes språk náhuatl.

Cortés seilte nordover langs kysten og gikk i land der byen Veracruz nå ligger. En kjent fortelling om at han satte fyr på skipene for at ekspedisjonen ikke skulle ha noen mulighet til retrett, er trolig ikke sann, men tilgjengelige kilder tyder på at han enten lot være å ankre opp skipene skikkelig, slik at de sank, eller aktivt gikk til verks for å senke dem.

På sin vei mot aztekerrikets hovedstad Tenochtitlán vekslet Cortés mellom samarbeid med urbefolkningen og hva vi i dag vil kalle terror, brutal nedslakting av sivile med hensikt å skape frykt. Etter å ha seiret i et slag ved Cholula, samlet Cortés byens ledende menn i byens sentrum og drepte dem. Cortés og hans menn drepte flere tusen ubevæpnede innbyggere under massakren i Cholula.

I mange bystater var misnøyen med aztekernes styre stor, og mange var villige til å inngå i en allianse med Cortés. Da Cortés ankom Tenochtitlán 8. november 1519, var det med en stor hær hvor flertallet var fra den lokale befolkningen.

Erobringen av Tenochtitlán

Aztekernes overhode, Moctezuma 2, inviterte Cortés og hans menn inn i byen og overrakte dem kostbare gaver. Hans motiver for å gjøre dette vil vi trolig aldri få vite. Cortés skrev i et brev til kong Karl 5 at aztekerne trodde han var utsendt av guden Quetzalcóatl eller var guden selv, men det er gode grunner til å betvile Cortés' påstand. Cortés bestemte seg for å ta Moctezuma til fange, tvinge ham til å anerkjenne den spanske kongen som sin herre og holde ham som gissel.

I april 1520 sendte Velázquez en ny ekspedisjon til Mexico for å ta kontrollen over erobringen fra den egenrådige Cortés. Sammen med rundt 300 spaniere dro Cortés ut for å angripe den nyankomne spanske ekspedisjonen. Han tok lederen til fange, hvoretter soldatene gikk over til Cortés.

Under Cortés' fravær brøt det ut opprør blant aztekerne i Tenochtitlán, og Moctezuma 2 ble drept. Det er uvisst om han ble drept av sine egne eller av spanierne. Cortés vendte tilbake til Tenochtitlán men innså at de hadde mistet kontrollen over befolkningen. Natt til 1. juli 1520 flyktet spanjolene fra byen med betydelige tap.

Cortés brukte et halvt år på å forberede et nytt angrep på Tenochtitlán. Han inngikk allianser med folkegrupper som var misfornøyde med å være underlagt aztekerne, fikk forsterkninger fra Cuba og bygde brigantiner som kunne seile på innsjøen som omga byen. Etter 75 dagers beleiring måtte innbyggerne av Tenochtitlán gi tapt og aztekerriket var beseiret. Tenochtitlán var jevnet ved jorden, og Cortés startet byggingen av Mexico by på ruinene av aztekernes hovedstad.

Conquistadoren Cortés

Hernán Cortés hadde mange fellestrekk med andre conquistadorer som ledet Spanias erobring av Amerika. Den spanske kronen hadde lite kontroll med hva som skjedde i Amerika, noe som innebar at egenrådige og ambisiøse individer som var villige til å risikere eget liv kunne oppnå mye på egen hånd. Forholdene lå til rette for erobrere som Cortés. Også den svært brutale behandlingen av landets befolkning var et fellestrekk ved de spanske erobrerne.

Konflikten mellom på den ene siden å underkaste seg den spanske kongen og handle på hans vegne, og egne ambisjoner om makt og rikdom på den andre, gikk som en rød tråd gjennom hele Cortés' liv. Det var ofte hans egne ambisjoner og maktbegjær som trakk det lengste strået. Cortés mente selv at den spanske kongen ikke belønnet ham tilstrekkelig for hans store bidrag til det spanske imperiets ekspansjon.

Både Cortés, Kristoffer Columbus og Francisco Pizarro kunne trukket seg tilbake for å nyte rikdom og ære etter at erobringene var gjennomført. Men alle valgte i stedet å risikere liv og helse for å fortsette å kjempe for økt personlig makt i de amerikanske koloniene og det spanske imperiet. 56 år gammel tok Cortés opp betydelig personlig gjeld for å få være med på en spansk militær ekspedisjon som skulle angripe områder kontrollert av Det osmanske riket i Algerie.

Livet etter erobringen

Cortés regjerte over de nyerobrede territoriene i Mexico fra 1521 til 1524, men den spanske kronen anså Cortés for å være svært egenrådig og la begrensninger på makten hans. I 1524 la han ut på en ekspedisjon til dagens Honduras, for å nedkjempe Cristóbal de Olid (1488–1524), en spansk erobrer som hadde tatt kontroll over området med støtte fra Velázquez på Cuba.

Da Cortés vendte tilbake fra Honduras hadde han blitt avsatt som guvernør for Mexico. Den nye guvernøren Alonso de Estrada (1470–1530) fryktet at han ikke ville klare å kontrollere Cortés og sendte ham i eksil til Spania. Der ble han utnevnt til marki av Oaxaca-dalen, med kontroll over et stort område og med 23 000 innfødte vasaller under seg.

Cortés vendte tilbake til México i 1530 og utrustet nye ekspedisjoner for å utforske Stillehavskysten, blant annet California. Han vendte tilbake til Spania i 1541, hvor han døde i 1547.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Tor Opsvik

Takk for tilbakemelding. Skal få rettet det opp straks. mvh Tor Opsvik

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg