Faktaboks

Hermann Bongard
Født
19. november 1921, Kristiania (nå Oslo)
Død
20. januar 1998, Bærum
Virke
Formgiver
Familie

Foreldre: Andreas Bongard og Karen Hansen.

Gift med Ebba Vogt.

Teskjeer
Hermann Bongard. Teskjeer i rustfritt stål. Modell 2211. Produsert ved Polaris Fabrikker.
Teskjeer
Portrettbilde
Hermann Bongard.
Portrettbilde
Av .
Illustrasjon av Hermann Bongard
Hermann Bongards illustrasjon til annonse for Tannum AS i Bonytt nr. 11-12, jula 1943.
Illustrasjon av Hermann Bongard

Hermann Bongard var en norsk tegner, bokkunstner, brukskunstner, grafisk designerog industridesigner. Han var produktiv innen flere fagfelt på 1950 og –60-tallet. Designet hans pryder blant annet serviser, glass, bestikk, etiketter, bokomslag, plakater og tekstiler.

Ofte samarbeidet han med kjente firmaer, som Figgjo og Vinmonopolet. Han var formgivingssjef i Cappelen Damm og overlærer ved grafisk avdeling ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Bongard mottok flere høythengende designpriser.

Arbeid

Hermann Bongard ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole fra 1938 til 1941. Fra 1941 til 1943 arbeidet han som reklametegner ved Trekk Reklamebyrå. Han tegnet blant annet ex libris og reklameillustrasjoner for Bonytt.

Hadeland Glassverk og Christiania Glasmagasin

Etter et studieopphold i Paris arbeidet han i tidsrommet 1947 til 1955 ved Christiania Glasmagasins tegnekontor. I løpet av disse sju årene samarbeidet han blant annet med Hadeland Glassverk om å lage dekorative glassvegger til en rekke utsmykningsprosjekter. I tillegg designet han bruks- og kunstglass, blant annet det prisbelønte vinglasserviset Hermann (1952). For Hermann ble han tildelt gullmedalje på Triennalen i Milano 1954. Flere av glassene var dekorert med gravyr og slipning, men av spesiell interesse er hans kunstglass med spesielle farge- og trådvirkninger. Mindre kjent er hans motiver til glassvinduer som ble laget som spesialbestillinger til bedrifter og organisasjoner. De ble vanligvis sandblåst og syremattet.

Ulike frilansoppdrag

I perioden 1955 til 1960 arbeidet Bongard som frilansdesigner og tegnet for mange firmaer. Han formga gjenstander av rustfritt stål for Polaris Fabrikker. For Vinmonopolet tegnet han også etiketter og flasker, deriblant Gilde Taffel. Det grafiske arbeidet som opptok ham ble videreført i flere logotyper som eksempelvis Mittet (1955) og Norway Designs (ca. 1957).

Figgjo

Han designet flere serviser for Figgjo fra 1957 til 1963. Det første året tegnet han en serie sylindriske vaser. De ble stilsikkert dekorert med trær i et grafisk, nærmest nonfigurativt formspråk. Rundt 1959 formga Bongard serviset Vulcanus for bedriften. Det ble produsert i steingods på cordierittbasis i ildfast kvalitet og kunne brukes direkte fra komfyren til å dekke med på spisebordet. Serviset ble en stor salgssuksess – spesielt med Bongards dekor A la Carte.

PLUS

Fra 1960 til 1964 var Bongard kunstnerisk leder for brukskunstorganisasjonen PLUS i Gamlebyen i Fredrikstad. I tillegg til å ha ansvar for de ulike avdelingene på PLUS tegnet han for organisasjonen. Flere av PLUS verksteder ble utstyrt med hans skilt. Bongard tegnet motiver for stofftrykkverkstedet, smijernsarbeider, dreide treboller og møbler i flettet manilla, for å nevne noe.

Grafisk arbeid

Gilde Taffel
Flaske for A/S Vinmonopolet, 1957. Produsert ved Moss Glasværk.
Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY 2.0

I årene 1966 til 1968 var han formgivningssjef iCappelen Damm, der han lagde bokomslag og bokillustrasjoner. Fra 1968 og fram til pensjonsalderen underviste han ved grafisk avdeling på Statens håndverks- og kunstindustriskole.

Hermann Bongard mottok en rekke designpriser, blant annet gull- og sølvmedalje ved Triennalen i Milano 1954, Lunningprisen 1957, Bokkunstprisen 1969 og Jacob-prisen 1982.

1973 donerte han sin private samling av egne arbeider til Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Samlingen viser den unike bredden i hans arbeidsfelt samt de stilrene linjene som i dag er ettertraktet av samlere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Faktaboks

Hermann Bongard

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg