Herman Zeiner-Gundersen

Faktaboks

Herman Zeiner-Gundersen
Herman Fredrik Zeiner-Gundersen
Født
4. juli 1915, Helsinki
Død
13. oktober 2002, Bærum

Herman Zeiner-Gundersen var norsk forsvarssjef fra 1972 til 1977, og ledet deretter NATOs militærkomité.

Av /Norsk Luftfartsmuseum.

Artikkelstart

Herman Zeiner-Gundersen var en norsk offiser, forsvarssjef og formann i NATOs militærkomité.

Bakgrunn

Herman Zeiner-Gundersen gikk befalskolen for Hærens artilleri fra 1933, begynte på Krigsskolen rett etter og ble uteksaminert som løytnant i 1936. Han gikk deretter den militære høyskole før han returnerte til befalskolen, denne gang som instruktør.

Andre verdenskrig

9. april 1940 skulle elevene ha eksamen, men ble fordelt til Oslos forsvar. Zeiner-Gundersen gikk inn i artilleribataljon Hegstad, og kjempet med denne i Sør-Norge frem til felttogets slutt. Deretter rømte , sammen med flere fra samme kull ved Krigsskolen, via Sverige, Sovjetunionen og Kina til Canada. Deretter reiste han etter hvert videre til Norges militærmisjon New York, og kom til slutt til Skottland, hvor han ble en del av artilleribataljonen i den norske brigaden.

Etter krigen

Etter krigen tjenestegjorde Zeiner-Gundersen i en rekke stillinger i Hæren og i utlandet. I 1972 ble han utnevnt forsvarssjef og hadde en viktig rolle for Forsvarets utvikling. Hans fremste arv er innsatsen for å bygge en integrert invasjonsforsvar, med større grad av samhandling mellom de forskjellige grenene. Da han gikk av i 1977 ble han valgt til formann i NATOs militærkomité, som er den høyeste militære stilling i NATO.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg