Herluf Jensenius

Faktaboks

Herluf Jensenius

Herluf Ludvig Andreas Jensenius

Uttale
jensˈenius
Født
5. oktober 1888, København, Danmark
Død
17. juli 1966, Hellerup, Danmark

Denne karikaturtegningen forestiller den danske billedhuggeren og kunstsamleren Bertel Thorvaldsen (1770–1844). Herluf Jensenius tegnet denne i 1936. Teknikk: blyant og penn på papir. Finnes i Thorvaldsens Museums samlinger, København.

Artikkelstart

Herluf Jensenius var en dansk avis- og teatertegner, kjent for sine humørfylte, treffsikre streker i vittighetsblader og aviser, blant annet i Berlingske Tidende. Han er regnet som en av pionerene innen dansk satiretegning i første halvdel av 1900-tallet.

Bakgrunn og tegnekarriere

Jensenius fullførte lærerutdanning i 1909 og arbeidet flere år ved de københavnske kommuneskoler. Imidlertid hadde han alltid interessert seg for tegning, og tok derfor noen kveldskurs i tegnefaget. Etter hvert, og parallelt med lærerstillingen, begynte han fra 1914 å levere vitsetegninger til vittighetsbladet Klods Hans. Disse tegningene ble godt mottatt, og han fortsatte å tegne for bladet fram til 1925. I 1922–1925 var han også bladets redaktør.

Med treffsikre tegninger fylt av humor og godlynt satire fikk han raskt flere tegneoppdrag, blant annet for Berlingske Tidende (1919–1927). Fra midten av 1920-tallet leverte han også tegninger til det satiriske årsheftet Blæksprutten. Her ble han også ansatt som hovedredaktør i 1935. I 1927–1933 tegnet han for Dagens Nyheder, og fra 1934 og fram til sin død ble han på nytt tilknyttet Berlingske Tidende. Her ble han blant annet kjent for sine humoristiske, små tekster og tegninger i en spalte som het «Af en lille mands dagbog».

Bokillustratør og teatertegner

Nytrykk av H.C. Andersens eventyr og historier (2014) med Herluf Jensenius sine illustrasjoner.
Av /Gyldendal Forlag (Danmark).

Jensenius illustrerte også bøker, og han spesielt kjent for sine illustrasjoner til eventyr av H. C. Andersen, blant annet Klokken (1932)og Skyggen (1935). For illustrasjonene i sistnevnte bok mottok han i 1936 Eckersberg-medaljen.

Jensenius var også teatertegner, og skildret forestillinger fra københavnteatrene. Flere samlinger av hans tegninger er blitt utgitt, blant annet Teatertegninger (1943, utgitt av F. Schyberg) og En tegner skriver (1948).

I 1958 ble han utnevnt til ridder av Dannebrogordenen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg