Herakleia Trakhinia

Artikkelstart

Herakleia Trakhinia var en spartansk koloni som ble anlagt i 426 fvt., ikke langt fra Thermopylai på østkysten av Hellas. Kolonien lå ved foten av fjellet Oeta, hvor Herakles ifølge gresk mytologi døde.

Den greske historikeren Thukydid skrev i sitt historieverk at byen skulle være et spartansk militærfort i krigen mot Athen. Fra Herakleia kunne den spartanske flåten plage Evboia, samtidig som de kunne bruke det som en nyttig stasjon på veien til Thrakia. Spartanerne sendte representanter til å grunnlegge kolonien og inviterte alle de andre dorianerne i området til å bosette seg der. Men den autoritære styremåten til de spartanske herskerne og de kontinuerlige utfallene til naboene tømte snart Herakleia for dens innbyggere. Bare seks år etter koloniens grunnleggelse inntok boioterne byen for å forhindre at den falt i athenske hender. De drepte de spartanske vaktene og tilbakekalte thessalerne til å bo i byen. Sparta fikk igjen kontrollen over sin koloni under korintkrigen.

Senere rev den thessaliske herskeren Jason av Ferai Herakleias bymyr og ga byen til folk i område rundt fjellet Oeta. De opprettet det aitoliske forbundet og gjorde Herakleia til hovedstad. I 191 fvt. ble byen besatt av romerske styrker og forsvant under den første mitridatiske krigen (88–87 fvt.).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg