Henry Threadgill

Faktaboks

Henry Threadgill
Henry Luther Threadgill
Uttale
þrˈed-
Født
1944

Henry Threadgill er en amerikansk improvisasjonsmusiker, saksofonist, fløytist, komponist og arrangør. Threadgill studerte ved American Conservatory of Music i sin fødeby Chicago, og deltok senere i det avantgardistiske miljøet i byen fra tidlig i 1960-årene, blant annet i samspill med pianisten Muhal Richard Abrams. Sammen med Fred Hopkins (kontrabass) og Steve McCall (trommer) høstet han stor oppmerksomhet som trioen Air (som først het Reflection) i årene 1971 til 1983, samt i en toårsperiode fra 1984 til 1986 som New Air der Pheeroan Aklaff erstattet McCall. Threadgill og Air var også aktive under Loft Jazz-scenen i New York i 70-årene, og gav ut en rekke kritikerroste album på ulike plateselskaper. Blant deres mest anerkjente kan nevnes Air Lore, en innspilling som består av trioens improvisasjoner over komposisjoner av Scott Joplin og Jelly Roll Morton, samt en komposisjon av Threadgill selv.

Henry Threadgill debuterte som bandleder i 1979 og har siden det ledet flere egne eksperimentelle grupper, ofte med uvanlig instrumentering og inspirert av ulike typer musikk fra hele verden i møte meg egenutviklede ideer i balansegangen mellom komposisjon og improvisasjon. Blant hans mest kjente ensembler kan nevnes Sextet (senere Sextett), Very Very Circus og Make a Move. Siden begynnelsen av 2000-tallet har han ledet Zooid. Med dette bandet ble han i 2016 tildelt Pulitzerprisen i musikk for utgivelsen In For a Penny, In For a Pound. Threadgill har også komponert musikk for orkester, kammermusikk-ensembler og teater.

Utvalgt diskografi

Air

  • Air Song (1975)
  • AirRaid (1976)
  • Air Time (1977)
  • Open Air Suit (1978)
  • Air Lore (1979)
  • Air Mail (1980)
  • 80° Below '82 (1982)

Henry Threadgill Sextet / Sextett

  • When Was That? (1982)
  • Just the Facts and Pass the Bucket (1983)
  • Subject to Change (1985)
  • You Know the Number (1987)
  • Easily Slip Into Another World (1988)
  • Rag, Bush and All (1989)

Zooid

  • Up Popped Two Lips (2001)
  • This Brings Us To Vol. 1 (2009)
  • This Brings Us To Vol. 2 (2010)
  • Tomorrow Sunny / The Revelry, Spp (2012)
  • In For a Penny, In For a Pound (2015)

Øvrige

  • Spirit of Nuff... Nuff (1990) med Very Very Circus
  • Too Much Sugar for a Dime (1993)
  • Song Out of My Trees (1994)
  • Carry the Day (1995)
  • Makin' a Move (1995)
  • Where's Your Cup (1996) med Make a Move
  • Everybodys Mouth's a Book (2001) med Make a Move
  • Old Locks and Irregular Verbs (2016) med Ensemble Double Up

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg