Henry Peach Robinson

Faktaboks

Henry Peach Robinson
uttale:
rˈobinson
født:
1830
død:
1901

Henry Peach Robinson. Fading Away, 1858.

Av /NTB Scanpix ※.

Henry Peach Robinson, britisk fotograf. Han begynte som maler, åpnet så i 1857 et portrettstudio i Lymington, men fikk sine største fremganger som fotograf innen «det billedmessige fotografi».

Hans hovedverk, Fading away (1858), viser en døende pike omgitt av sine nærmeste. Det var, som mange av hans bilder, sammensatt av flere enkeltopptak. Deler fra ulike negativer ble skåret ut, limt sammen og til slutt avfotografert.

Som tilfellet var for mange utøvere av yrket i fotografiets barndom, måtte Robinson oppgi mørkeromsarbeidet tidlig etter å være eksponert for giftige framkallingskjemikalier. I stedet engasjerte han seg i faget på andre måter, framfor alt som skribent og organisator. Hans bok Pictorial Effect in Photography (1868) ble et standardverk for den kunstneriske fotografien. I 1891 gikk han i spissen for dannelsen av The Linked Ring, en organisasjon som sto i opposisjon til det fotografiske establishment representert ved The Photographic Society.

Robinsons «lappverksteknikk» ble etter hvert kritisert, særlig av fotografen Peter Henry Emerson, som hevdet at et fotografi aldri skulle forandres etter framkalling, og som også angrep Robinsons praksis med å bruke utkledde modeller og malte kulisser i sine landlige genrebilder.

Robinson står likevel som en av 1800-tallets mest innflytelsesrike fotografer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg