Henry Millon de Montherlant

Faktaboks

Henry Millon de Montherlant
Uttale
mɔterlˈã
Født
20. april 1895, Paris, Frankrike
Død
21. september 1972, Paris, Frankrike

Artikkelstart

Henry Millon de Montherlant var en fransk forfatter og dramatiker. Selv om han var agnostiker, var han sterkt preget av sin katolske bakgrunn. Han var en homofil kvinnehater som dyrket troen på overmennesket og den ensomme utvalgte. Hans verk er gjennomsyret av en antidemokratisk livsholdning, og under okkupasjonen arbeidet han en kort tid for Vichy-regimet.

Montherlant har nærmest to litterære karrierer, som romanforfatter før 1939 og som dramatiker etter 1942.

I romanene fra 1930-årene brukte han ulike eksperimentelle teknikker for å få frem mangetydigheten i den menneskelige psyken. Romaner som Les Célibataires (1934) og Les jeunes Filles (4 bind, 1936–39) fikk stor betydning for mange ledende forfattere i samtiden.

Skuespillene hans er dels historiske, som La Reine morte (1942), Le Maître de Santiago (1947) og Port-Royal (1954), dels dagsaktuelle som La Ville dont le prince est un enfant (1954). Som dramatiker er han formelt nokså tradisjonell, men han klarer å vise mangfoldet i menneskets situasjon og alternativer med en kraft som ikke har sin like i moderne fransk dramatikk. Ikke minst får han frem religiøse konflikter på en levende og nyansert måte.

Mot slutten av sitt liv utga han flere dagbokpregede skrifter og den betydningsfulle romanen Le Chaos et la nuit (1963). Montherlant er en fin klassisistisk stilist som blir verdsatt høyt også av kritikere som står fjernt fra hans grunnholdninger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg