Henry Gantt

Faktaboks

Henry Gantt
Henry Laurence Gantt
Født
20. mai 1861, Calvert County, Maryland, USA
Død
23. november 1919

Bilde av Henry L. Gantt fra Engineering Magazine i 1916.

Et Gantt-diagram er en god måte å vise en tidsplan for et prosjekt på. Diagram A viser varighet av aktiviteter som horisontale stolper. Plassering av stolpen angir start og slutt for aktiviteten. Milepæler er markert med oransje trekanter. Eksemplet er et prosjekt for å bygge en ny barnehage. Diagram B viser hvordan rekkefølgeavhengigheter kan vises ved hjelp av vertikale (blå) lenker. Diagram C viser et eksempel bruk av diagrammet til oppfølging. Den røde stiplede vertikale linjen viser oppfølgingstidpunktet. Sort farge på stolpen viser hvor langt aktiviteten er kommet.

Gantt-diagrammer
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Henry Gantt var en amerikansk ingeniør og ledelseskonsulent. Han publiserte flere bøker industriell ledelse, men er mest kjent for å ha utviklet Gantt-diagrammet, som i dag er et velkjent verktøy for prosjektstyring.

Bakgrunn

Henry Gantt ble født i 1861 i Maryland, USA. Foreldrene var plantasje- og slaveeiere, men mistet gården under den amerikanske borgerkrigen (1861–1865), og flyttet til Baltimore. Her studerte Henry Gantt ved Johns Hopkins University, hvor han avla eksamen i 1880. Han jobbet noen år som lærer og etter hvert teknisk tegner, før han studerte videre til maskiningeniør ved Stevens Institute of Technology i New Jersey.

Inspirert av Taylorismen

I 1887 fikk Gantt arbeid som assistenten til ingeniøren og oppfinneren Frederick Winslow Taylor, og senere som mellomleder ved til Midvale Steel Comany i Philadelphia. Taylor skulle senere bli kjent over hele verden for sine bidrag til effektivisering og rasjonalisering av industriell produksjon gjennom det som ble kalt for vitenskapelig ledelse (scientific management). Gantt og Taylor hadde en god arbeidsrelasjon, og Gantt fulgte etter Taylor først til Simonds Rolling Company i 1893 og dernest til Bethlehem Steel Corporation.

Ved inngangen til 1900-tallet hadde Gantt skapt seg sitt eget navn innen fornying og effektivisering av industriell ledelse, noe han holdt ved like gjennom en utstrakt forfatter- og foredragsvirksomhet. I likhet med Taylor mente Gantt at mest effektiv produksjon kunne oppnås ved å først gjøre en vitenskapelig analyse av alle arbeidets bestanddeler, for så å se hvordan hver enkelt bestanddel kunne effektiviseres.

Gantts ledelseslære skilte seg imidlertid fra Taylors på flere områder. Han var opptatt av hvordan produktiviteten kunne bedres gjennom å bedre motivasjonen hos bedriftens arbeidere. Økt motivasjon kunne bedriften få ved å vektlegge gode mellommenneskelige relasjonene på arbeidsplassen, samt gjennom å tilby arbeiderne en kombinasjon av timelønn og resultatlønn.

Gantt var tidlig ute med å understreke at bedrifter måtte være bevisst sitt sosiale ansvar, som en del av samfunnet for øvrig.

Gantt-diagrammet

Det er likevel Gantt-diagrammet som han i dag er mest kjent for. Dette var et verktøy for å holde orden på alle store og mindre oppgaver og aktiviteter forbundet med et prosjekt. Gantt-diagrammet er et søylediagram som gir en visuell fremstilling av tidsplanen og hvordan de enkelte oppgavene passer inn i denne.

Bøker av Henry Gantt

  • Work, wages and profits (1910)
  • Industrial leadership (1916)
  • Organizing for work (1919)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg