Henrik Mathiesen

Faktaboks

Henrik Mathiesen
Født
9. juli 1847, Strinda
Død
8. oktober 1927, Trondheim
Henrik Mathiesen. Bilde fra 1880-årene.

Artikkelstart

Henrik Mathiesen, norsk tegner og historiker. Han gikk først i handelslære hos Herman Løchen på Sundnes gård i Inderøy og arbeidet siden som kontorist i Trondheim og Kristiania. Sin kunstneriske utdannelse som tegner skaffet han seg i København og ble deretter, i 1886, tilknyttet Det Kongelige Frederiks Universitet (Universitetet i Oslo) som illustratør. Her illustrerte han blant annet flere av verkene til arkeologen Ingvald Undset. Han har også illustrert Ole Andreas Øverlands 12-binds norgeshistorie.

Henrik Mathiesen var sterkt interessert i fortidsminner og arkeologi, og ble etter hvert meget godt bevandret innen faget. Han utga i den forbindelse mange bøker, illustrasjoner og kart i tilknytning til Trondheims arkeologi og historie. Han var særlig opptatt av Trondheims historie i middelalderen, og har skrevet om både byens gatenett og om Nidarosdomen. Som lokalhistoriker for Trondheim og Trøndelag har han betydd svært mye for utforskningen og dokumentasjonen av fortidsminnene i regionen. Han regnes som Trondheims første byhistoriker.

Henrik Mathiesen var blant de første i Norge som talte for gjenreisingen av feiringen av Olav den hellige hvert år, 29.juli. Den første storstilte feiringen skjedde i Trondheim 1897 i partiet Venstres regi. Det var i forbindelse med Trondheim bys 900-årsjubileum.

Da han flyttet hjem til Strinda ca.1898 virket han først og fremst som lokalhistorisk journalist, og han illustrerte artiklene med sine egne tegninger. Han var tilknyttet Dagposten og var en del av Venstremiljøet i byen.

Privatarkivet med det meste av materialet etter Mathiesen befinner seg i dag ved NTNU Gunnerusbiblioteket.

For sine historiske arbeider ble Henrik Mathiesen i 1927 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Løchen, Sølvi. Henrik Mathiesen; Tegner og lokalhistoriker. Trondhjemske samlinger 2016, s.89-121

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg