Henrik 7 var konge av England 1485–1509 som den første av huset Tudor. Han var sønn av den walisiske jarlen Edmund Tudor (ca. 1430 - 1456) og den engelske arvingen Margaret Beaufort, en etterkommer av John av Gaunt. I 1483 var han Lancasterslektens kongsemne, og på tross av at hans mor var blitt gift med lord Thomas Stanley (se Stanley - adelsslekt), en lojal York-tilhenger, arbeidet hun for sønnen Henriks krav på tronen.  Fra eksil i Frankrike kom han til England og etter at flere av Rikard 3s støttespillere hoppet av, gjorde Henrik ende på rosekrigene og slo Rikard 3 i slaget ved Bosworth Field i 1485.

Henriks effektive maktkonsolidering som konge tyder på at han behersket både timing og symbolsk makt. Etter seieren ved Bosworth Field lot han seg krone før han ble tatt til konge av Parlamentet. Henrik giftet seg deretter med Elisabeth av York, en datter av Yorkslektens konge, Edvard 4, og dermed fikk han i stand en viss forsoning. At han ble kronet før ekteskapet og Parlamentets hyllest, kommuniserte imidlertid at hans kongeverdighet verken var avhengig av Parlamentets anerkjennelse eller hans tilknytning til Yorkfamilien. Da Henriks eldste sønn ble født i 1486 fikk han navnet Arthur, et symboltungt navn for en engelsk tronarving, som framkalte forestillinger om anglo-walisisk forening og en gullalder for det engelske monarkiet fra en legendarisk fortid.

Henrik demonstrerte også en nøysom utmåling av straff og belønning i oppgjøret med Lancasterfamiliens motstandere. Yorks unge kongsemne, den ti år gamle Edvard, jarl av Warwick, en sønnesønn av Edvard 4, ble arrestert og satt i London Tower i 1485. Men ettersom den unge jarlen ikke utgjorde noen umiddelbar trussel mot Henrik ble han ikke henrettet med det første. Yorkfamiliens ledende støttespillere ble fratatt gods og ære, mens lojaliteten til York-kongedømmets lavere embedsmenn ble sikret. På tross av dette ble det gjort opprør mot Henrik 7 i 1486, 1487, 1489, 1495, 1496 og 1497, og opprørene ble ofte støttet av Henriks fiender i utlandet. Men ettersom de farligste tronpretendentene enten var døde eller i Henriks varetekt, kom de mest alvorlige truslene i denne perioden fra bedragere. Den unge Lambert Simnel, for eksempel, var sønn av en baker eller en orgelbygger fra Oxford, ble i 1487 presentert som Edvard, jarlen av Warwick. Simnel fikk støtte av den irske Jarlen av Kildare, som hjalp ham å holde et Parlament i Dublin hvor han ble kronet som Edvard 6. Hertuginne Margaret av Burgund, som var en søster av Edvard 4 og Rikard 3, ga Simnel 2000 tyske leiesoldater, men da de landet i Lancastershire ble de raskt slått av Henriks styrker i slaget ved East Stoke. Simnel ble tatt til fange, men ble benådet og ble til og med ansatt som kongelig kjøkkentjener. Den neste unge tronpretendenten var Perkin Warbeck, som var sønn av en flamsk toller. I 1491 ble han tatt for å være den forlengst avdøde Rikard av Shrewsbury, og de irske jarlene av Kildare og Desmond sluttet seg til ham. Det samme gjorde kongen av Skottland, kongen av Frankrike, den tyske keiseren og hertuginne Margaret av Burgund. Perkin Warbeck hadde imidlertid liten suksess. Etter tre mislykkede opprør i 1495, 1496 og 1497, ble den unge tronpretendenten tatt til fange og fengslet i London Tower. Der møtte han på den jevngamle Edvard, jarl av Warwick, men da de forsøkte å rømme i 1399, ble de begge dømt for høyforræderi og henrettet.

Det lyktes Henrik å styrke statens makt og hevde respekten for lov og rett. Han satte store krav til de menn som gjennom hans riksråd fikk den øverste administrative og dømmende myndighet. Evner og utdannelse ble et krav, og bare høy rang var ikke lenger nok til å komme i ledende stilling. Samtidig opplevde England økonomisk fremgang. Henrik kunne til en viss grad overse Parlamentet, da dette hadde lite å innvende mot den måten han regjerte på og ikke behøvde å skrive ut ekstra skatter. De siste 13 år av sin regjeringstid kalte han det for øvrig inn bare én gang. Også i utenrikspolitikken var Henrik forsiktig. Han la et solid grunnlag for de senere tudorers makt. Da han døde i 1509, ble han etterfulgt av sønnen Henrik 8.

  • Bucholz, Robert & Key, Newton (2009) Early Modern England 1485-1714: A Narrative History 2nd Edition. Chichester: Wiley-Blackwell. 
  • Gunn, S. J. (2004/2008) Henry VII (1457–1509). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/12954].

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.