Henrik 6 (av England)

Faktaboks

Henrik 6
Henrik VI, Henry VI
Født
6. desember 1421, Windsor, Berkshire, England
Død
21. mai 1471, London, England
dødsdato kan også ha vært 22. mai
Kong Henrik 6, malt ca. 1540.
.

Artikkelstart

Henrik 6 var konge av England i årene 1422–1461 og 1470–1471.

Henrik var sønn av Henrik 5 og Katarina av Valois. Han ble konge av England ni måneder gammel, og en måned senere overtok han den franske krone etter sin morfar Karl 6. For å forsvare sin franske tittel måtte han føre farens krig videre i Frankrike. Men i denne siste delen av Hundreårskrigen hadde England stadig motgang fra blant annet Jeanne d'Arc, og i 1453 var bare Calais igjen på engelske hender.

Etter nederlaget mot Frankrike kom det til indre krig mellom slektene Lancaster og York i England, de såkalte rosekrigene; Lancaster førte angivelig en rød rose i sitt våpen og York en hvit. Henrik og Edvard 4 av York satt skiftevis med kongemakten, men Henrik led et avgjørende nederlag i 1471 og ble satt i London Tower, hvor han ble myrdet i mai samme år, trolig på ordre fra kong Edvards bror Rikard, den senere Rikard 3.

Henrik regnes som en ubesluttsom konge, og i likhet med sin morfar kong Karl av Frankrike var Henrik rammet av mentale lidelser som gjorde ham ute av stand til å fungere som konge i store deler av hans regjeringstid. Henrik 6 er imidlertid også kjent for sine religiøse interesser, og han grunnla blant annet King's College i Cambridge og Eton College i Windsor.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Griffiths, R. A. (2004/2015) Henry VI (1421–1471). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press

Kommentarer (3)

skrev Ole Martin Halck

Overskriften -- som jeg ikke kan legge inn endringsforslag til -- er helt feil, da artikkelen dreier seg om Henrik 6 av England, sønn av Henrik 5. (Det finnes en annen artikkel om Barbarossas sønn: http://snl.no/Henrik_6/sønn%20av%20Fredrik%201%20Barbarossa%20av%20Hohenstaufen)

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,Tusen takk for rettelse - her har det åpenbart skjedd en feil. Vi har akkurat lagt om nettsidene og noe av funksjonaliten knyttet til redigering mangler fremdeles, blant annet muligheten til å endre tittel. Det er derfor du ikke får lagt inn et endringsforslag her. Så fort det er mulig å endre tittel vil jeg rette opp feilen.Beste hilsenMarte Ericsson RysteRedaktør

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,Da har vi fått endret tittelen - takk for igjen for innspill.Mvh Marte

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg