Henrik 6 var konge av England 1422–61 og 1470–71 og sønn av Henrik 5  og Katarina av Valois. Han ble konge av England ni måneder gammel, og en måned senere overtok han den franske krone etter sin morfar Karl 6. For å forsvare sin franske tittel måtte han føre farens krig videre i Frankrike. Men i denne siste delen av Hundreårskrigen hadde England stadig motgang fra blant annet Jeanne d'Arc, og 1453 var bare Calais igjen på engelske hender. Etter nederlaget mot Frankrike kom det til indre krig mellom slektene Lancaster og York i England, de såkalte rosekrigene; Lancaster førte angivelig en rød rose i sitt våpen og York en hvit. Henrik og Edvard 4 av York satt skiftevis med kongemakten, men Henrik led et avgjørende nederlag 1471 og ble satt i London Tower hvor han ble myrdet i mai samme år, trolig på ordre fra kong Edvards bror Rikard, den senere Rikard 3. Henrik regnes som en ubesluttsom konge, og i likhet med sin morfar kong Karl av Franrkike var Henrik rammet av mentale lidelser som gjorde ham ute av stand til å fungere som konge i store deler av hans regjeringstid. Henrik 6 er imidlertid også kjent for sine religiøse interesser og han grunnla blant annet King's College i Cambridge og Eton College i Windsor.

  • Griffiths, R. A. (2004/2015) Henry VI (1421–1471). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/12953].

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. april 2012 skrev Ole Martin Halck

Overskriften -- som jeg ikke kan legge inn endringsforslag til -- er helt feil, da artikkelen dreier seg om Henrik 6 av England, sønn av Henrik 5.(Det finnes en annen artikkel om Barbarossas sønn: http://snl.no/Henrik_6/sønn%20av%20Fredrik%201%20Barbarossa%20av%20Hohenstaufen)

26. april 2012 skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,Tusen takk for rettelse - her har det åpenbart skjedd en feil. Vi har akkurat lagt om nettsidene og noe av funksjonaliten knyttet til redigering mangler fremdeles, blant annet muligheten til å endre tittel. Det er derfor du ikke får lagt inn et endringsforslag her. Så fort det er mulig å endre tittel vil jeg rette opp feilen.Beste hilsen

Marte Ericsson Ryste

Redaktør

30. april 2012 skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,

Da har vi fått endret tittelen - takk for igjen for innspill.Mvh Marte

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.