Henrik 2 (av England)

Faktaboks

Henrik 2
Henrik II Henry
Født
5. mai 1133
Død
6. juli 1189
Henrik 2, fra Matthew Paris' Historia Anglorum (British Library MS Royal 14 C VII f. 9). Malt mellom 1250 og 1259.
/British Library.

Artikkelstart

Henrik 2 var konge av England fra 1154 til 1189. Han var eldste sønn av Henrik 1s datter Matilda og Geoffrey Plantagenet, greve av Anjou. Han var gift med Eleonore av Aquitania, som brakte ham len i Frankrike (Gascogne, Guienne, Poitou). Fra foreldrene hadde han arvet andre franske landsdeler (Maine, Anjou, Normandie), og da han ble engelsk konge etter Stefan i 1154, stod han som en av Europas mektigste fyrster med et rike som strakte seg fra Skottland til Toulouse.

Henrik gjenreiste kongemakten, som var i ferd med å gå i oppløsning etter Stefans kaotiske regjeringstid. Henrik samarbeidet i begynnelsen godt med kirken og erkebiskop Theobald av Canterbury, men etter dennes død i 1161, arbeidet Henrik for å oppnå større kontroll over kirken, blant annet ved å utnevne sin nære venn Thomas Becket til erkebiskop av Canterbury. Konflikten med ham førte til store vanskeligheter for Henrik, og Becket døde som martyr i 1170.

Henrik er også kjent som lovgiver, og han organiserte et rettsvesen som håndhevet lovene og utviklet jurysystemet. På denne måten ble mye av de lokale baronenes makt overført til sentralmakten. Under ham ble de nordlige bystater i Irland erobret og grunnlaget lagt for det engelske herredømme i Irland.

I sine senere år møtte Henrik mye motstand, blant annet fra Filip 2 August av Frankrike og sine egne sønner. Henrik var far til Rikard 1 (Løvehjerte) og Johan uten land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg