Henrik Ødegaard

Faktaboks

Henrik Ødegaard
Født
28. juli 1955, Oslo

Artikkelstart

Henrik Ødegaard er en norsk komponist, mest kjent for vokal kirkemusikk inspirert av gregoriansk sang og norsk folkemusikk.

I tillegg til større korverk og korarrangementer av folkemusikk har han komponert solostykker, syngespill, kammermusikk, elektroakustisk musikk, orgelverker og oratorier, og har samarbeidet med blant andre Eyvind Skeie, Grete Pedersen, Nordic Voices og Sondre Bratland.

Musikken

Ødegaard er opptatt av å bevare autentisiteten i folketonearrangementene sine. Hans arrangement av folketonen «Krist stod op af døde» er full av kvarttoner og forsiringer og skal synges i brystklang. I komposisjonen «Magnum mysterium» klinger sangtradisjoner fra folkemusikk og gregorianikk side om side i et moderne tonespråk.

Ødegaard har skrevet mye musikk til bruk i kirkerommet og er spesielt opptatt av tidebønntradisjonen. Blant annet har han laget et hefte med bibelske salmer der norske tekster er tilrettelagt for bruk med gregorianske formler. I flere verk lar han moderne klanger kommentere de gregorianske tidebønnene, eksempelvis i «Olavsvesper».

Henrik Ødegaard komponerer for mange ulike besetninger, for profesjonelle så vel som for amatører og barn, og også til samspill mellom disse. Eksempelvis er «Spill din glede» skrevet for sju barnekor, blandet kor, fløyte, gitar, kontrabass, slagverk og orgel. En uvanlig instrumentkombinasjon finner vi også i «Nyslått», som er en konsert for to hardingfeler og strykeorkester.

Karriere

Ødegaard var utdannet kirkemusiker og musikkpedagog med basstrombone som hovedinstrument, før han studerte komposisjon med Lasse Thoresen ved Norges musikkhøgskole og med Tristan Kauris ved Utrecht Conservatorium i Nederland. Han har også studert gregoriansk sang ved konservatoriet i Paris.

Ødegaard jobbet som kantor i Telemark fra 1980 til 2006 – det meste av tiden i Sauherad – før han ble komponist på heltid. Fra 2008 har han vært ansatt som universitetslektor praktisk liturgikk og messesang ved Teologisk fakultet, Universitetet i Oslo. Han har komponert en rekke bestillingsverk, blant annet til festivaler som Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, Olavsfestdagene og Ultima.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg