Henrich Focke

Faktaboks

Henrich Focke
Født
8. oktober 1890
Død
25. februar 1979

Artikkelstart

Henrich Focke var en tysk fly- og helikopterpioner. Han er mest kjent for sin tilknytning til den tyske flyprodusenten Focke-Wulf.

Karriere

Henrich Focke hadde konstruert ett glidefly og flere monoplan før utbruddet av første verdenskrig i 1914. Etter å ha tjenestegjort under krigen, fullførte han sin utdannelse som mekanisk ingeniør i 1920, og i 1923 grunnla han flyfabrikken Focke-Wulf Flugzeugbau AG i Bremen, sammen med Gerhard Neumann og Georg Wulf.

Blant de mest nevneverdige flytypene som ble konstruert av Henrich Focke er Fw 61, som han utviklet i samarbeid med Gerd Achgelis. Fw 61 fløy første gang i 1936, og regnes av mange som det første praktiske helikopter

I 1933 ble Henrich Focke presset ut av ledelsen i Focke-Wulf av tyske myndigheter på grunn av uenighet omkring flyproduksjon, og han valgte til slutt å forlate selskapet i 1937. Han etablerte samme år Foche-Achgelis sammen med Gerd Achgelis, og fortsatte blant annet utviklingen av helikoptre. Sammen med Achgelis bygde Foche blant annet helikopteret Fa 223 Drache, som ble det første helikopteret som krysset Den engelske kanal da en maskin i september 1945 ble fløyet til Storbritannia for evaluering.

Etter andre verdenskrig satt Henrich Foche i krigsfangenskap i Frankrike til 1948. Siden utvikling av fly var forbudt i Tyskland i årene etter krigen, og tyske flykonstruktører var ettertraktet av flyindustrien i andre land, var Focke blant annet knyttet til det britiske flyministerium fra 1948 til 1958 som teknisk rådgiver. I 1963 bygde han en vindtunnel i Bremen, beregnet blant annet på å utforske stabile flyegenskaper for helikoptre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg