Faktaboks

Henri Laurens
Uttale
lårˈãs
Født
18. februar 1885, Paris, Frankrike
Død
5. mai 1954, Paris, Frankrike
Skulptur

Henri Laurens var en av den franske kubismens store kunstnere. Tittel: La banderole. Skulptur. 1931. H. 36, 5.

Henri Laurens var en fransk billedhugger, maler og grafiker. Han var en av den franske kubismens store kunstnere, vesentlig selvlært. Laurens møtte Georges Braque i 1911, ble ivrig kubist og tok opp samspillet av geometriske blokker. Hans motiver var de samme som malernes, vesentlig stilleben.

I 1914 begynte han å eksperimentere med jernplater og oppnådde resultater som peker mot konstruktivismen. Men hans lyriske tegning fylte alltid hans strenge geometriske modellering med følelse og menneskelig varme. Som flere av de andre kubister nyttet han den klassiske mytologis motivkrets (Vannet, 1937). Særlig dyrket han kvinnefiguren (L'Adieu, 1940), som fremstiller Frankrikes skjebnetime.

Laurens er representert i Nasjonalmuseet med Sammenkrøpet kvinne med draperi og i Freiaparken i Oslo med La Lune (1946) og La Sirene (1945).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Goldscheider, Cecilie (1956). Henri Laurens, Allert de Lange

Faktaboks

Henri Laurens

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg