Henri Edmond Cross

Faktaboks

Henri Edmond Cross
eg. H. E. Delacroix
Uttale
krås
Født
20. mai 1856
Død
16. mai 1910

Henri Edmond Cross. Blomstrende terasse. 1905. Olje på panel. Museum of Fine Arts, Houston, USA.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Henri Edmond Cross var en fransk maler. Han var en sentral bidragsyter til neoimpresjonismen og ble også regnet som en forløper for fauvismen. Cross' hovedmotiv var landskaper, noen ganger med mytologiske figurer i en drømmeaktig setting, men han malte også en del portretter. Hans verk var sterkt påvirket av en anti-urban ideologi om at menneskenes harmoniske fellesskap bare kunne oppstå i den uberørte naturens poetiske skjønnhet.

Cross startet sine kunststudier i Lille før han etterhvert forflyttet seg til Paris hvor han kom i nærmere kontakt med de seneste modernistiske retninger. Hans tidlige arbeider var i en realistisk stil med mørke farger, men han fikk utover 1880-tallet gradvis en lysere palett influert av impresjonistiske kunstnere som Claude Monet og Camille Pissarro.

I disse årene knyttet også Cross vennskap med Georges Seurat og Paul Signac. De nye bekjentskapene bidro til at formspråket hans utviklet seg videre, og rundt 1890 ble han en av de fremste eksponentene for pointillismen, også kjent som punkt- eller flekkmaleri. Denne sentrale epoken i hans kunstnerskap var imidlertid relativt kortvarig, og sammen med Signac begynte han etter noen år å male med bredere, mer varierte penselstrøk og mer intense farger. I motsetning til i pointillismen, hvor ideen var at fargene skulle harmoniseres og smelte sammen i den optiske effekten, skulle de nå i stedet kontrasteres og holdes separate. Det var denne senere stilen som særlig influerte Henri Matisse og de franske fauvistene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg