Henri Duparc

Faktaboks

Henri Duparc

Marie Eugène Henri Duparc

uttale:
dypˈark
født:
21. januar 1848, Paris
død:
12. februar 1933, Mont-de-Marsan, Frankrike

Henri Duparc, fransk komponist som kom til å få stor betydning for utviklingen av den franske solosangen.

Duparc var elev ved en jesuitt-skole der César Franck var lærer, men uten å legge for dagen spesielle talanger for klaverspill. Han leste også jus i studietiden; i tillegg studerte han harmonilære med César Franck som forøvrig var den eneste læreren Duparc hadde. I 1871 grunnla han sammen med Romain Bussine og Camille Saint-Saëns Société Nationale de Musique Moderne.

Fra 1885 av, bare 37 år gammel, gjorde Duparcs helse det helt umulig for ham å fortsette med skapende komposijonsarbeid. Han fikk diagnosen ”neurasteni” og viet i stedet sitt liv til sin familie og sin andre store lidenskap – tegning og maling. Men rundt århundreskiftet kom en annen lidelse til som gjorde det umulig for ham å fortsette med tegning og maling – han ble gradvis blind.

César Franck betraktet Duparc som sin mest begavede elev. Uten å ane det kom Duparcs 13 sanger til å spille en viktig rolle i den franske solosangens utvikling. Han valgte tekster av storheter som Baudelaire, Gautier, Leconte de Lisle og Goethe. Sangene er utviklet fra romansen og fremstår som symfoniske dikt med sangstemmer, spesiellt gjelder dette versjonene med orkesterakkompagnemang. Sangene utvider rammen for solosang gjennom en ekspressiv forening av tekst og musikk i tillegg til et meget poetisk følelsesuttrykk. Med dette bringes den franske solosangen flere utviklingsskritt videre.

Blant Duparcs verk kan nevnes orkesterstykkene ”Poème nocturne” (1874), det symfoniske diktet ”Léonore” (1875) og ”Danse lente”. Blant klaver- og kammermusikken finner vi ”Rêveries” for klaver (1863?), ”Feuilles volantes” op. 1 for klaver (1869), ”Beaulieu” for klaver (1869) samt sonate for bratsj og klaver (1867). Til dette kommer de nevnte 13 sangene med klaverakkompagnemang der de fleste også, som nevnt, finns i versjon med orkester.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg