Hennie Kuiper, tidligere nederlandsk syklist. Kuiper er én av tre syklister som både har vunnet VM-gull og OL-gull på landevei. I tillegg vant han fire av de fem klassiker-monumentene, blant annet Milano-Sanremo og Paris-Roubaix.

Kuiper var en sterk sammenlagtrytter og etter hvert også en av de beste endagsrytterne på 1970- og 80-tallet. Kuiper ble profesjonell i 1973, året før vant han OL-gull i fellestartritt på landevei i München. I 1975 vant han VM-gull og er dermed en av tre syklister, sammen med blant annet Paolo Bettini, som både har vunnet OL- og VM-gull på landevei. 

Kuiper syklet Frankrike rundt 12 ganger i løpet av karrieren og kom blant annet på 2. plass i 1977 og 1980, han vant også flere etappeseire i Frankrike rundt og Spania rundt. Utover i karrieren gjorde han stor suksess i endagsrittene og vant blant annet klassikerne Flandern rundt (1981), Paris-Roubaix (1983), Milano-Sanremo (1985) og Giro di Lombardia (1981). Kuiper gav seg som profesjonell syklist i 1988 og har siden holdt seg i sykkelmiljøet som en del av støtteapparatet til diverse profflag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.