Hennie Kuiper

Faktaboks

Hennie Kuiper

e.g. Hendrikus Andreas Kuiper

Født
3. februar 1949, Denekamp, Nederland

Artikkelstart

Hennie Kuiper er en nederlandsk tidligere syklist. Kuiper er én av tre syklister som både har vunnet VM-gull og OL-gull på landevei. I tillegg vant han fire av de fem klassiker-monumentene, blant annet MilanoSanremo og Paris–Roubaix.

Kuiper var en sterk sammenlagtrytter og etter hvert også en av de beste endagsrytterne på 1970- og 1980-tallet. Kuiper ble profesjonell i 1973, året før vant han OL-gull i fellesstartritt på landevei i München. I 1975 vant han VM-gull og er dermed en av tre syklister, sammen med blant annet Paolo Bettini, som både har vunnet OL- og VM-gull på landevei.

Kuiper syklet Frankrike rundt 12 ganger i løpet av karrieren, og kom blant annet på andreplass i 1977 og 1980. Han vant også flere etappeseire i både Frankrike rundt og Spania rundt. Utover i karrieren gjorde han stor suksess i endagsrittene og vant blant annet klassikerne Flandern rundt (1981), Paris-Roubaix (1983), Milano–Sanremo (1985) og Giro di Lombardia (1981). Kuiper gav seg som profesjonell syklist i 1988 og har siden holdt seg i sykkelmiljøet som en del av støtteapparatet til diverse profflag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg