Hennie Kuiper, tidligere nederlandsk syklist. Kuiper er én av tre syklister som både har vunnet VM-gull og OL-gull på landevei. I tillegg vant han fire av de fem klassiker-monumentene, blant annet Milano-Sanremo og Paris-Roubaix.

Kuiper var en sterk sammenlagtrytter og etter hvert også en av de beste endagsrytterne på 1970- og 80-tallet. Kuiper ble profesjonell i 1973, året før vant han OL-gull i fellestartritt på landevei i München. I 1975 vant han VM-gull og er dermed en av tre syklister, sammen med blant annet Paolo Bettini, som både har vunnet OL- og VM-gull på landevei. 

Kuiper syklet Frankrike rundt 12 ganger i løpet av karrieren og kom blant annet på 2. plass i 1977 og 1980, han vant også flere etappeseire i Frankrike rundt og Spania rundt. Utover i karrieren gjorde han stor suksess i endagsrittene og vant blant annet klassikerne Flandern rundt (1981), Paris-Roubaix (1983), Milano-Sanremo (1985) og Giro di Lombardia (1981). Kuiper gav seg som profesjonell syklist i 1988 og har siden holdt seg i sykkelmiljøet som en del av støtteapparatet til diverse profflag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.