Hennie Kuiper

Faktaboks

Hennie Kuiper

e.g. Hendrikus Andreas Kuiper

født:
3. februar 1949, Denekamp, Nederland

Hennie Kuiper er en nederlandsk tidligere syklist. Kuiper er én av tre syklister som både har vunnet VM-gull og OL-gull på landevei. I tillegg vant han fire av de fem klassiker-monumentene, blant annet MilanoSanremo og Paris–Roubaix.

Kuiper var en sterk sammenlagtrytter og etter hvert også en av de beste endagsrytterne på 1970- og 1980-tallet. Kuiper ble profesjonell i 1973, året før vant han OL-gull i fellesstartritt på landevei i München. I 1975 vant han VM-gull og er dermed en av tre syklister, sammen med blant annet Paolo Bettini, som både har vunnet OL- og VM-gull på landevei.

Kuiper syklet Frankrike rundt 12 ganger i løpet av karrieren, og kom blant annet på andreplass i 1977 og 1980. Han vant også flere etappeseire i både Frankrike rundt og Spania rundt. Utover i karrieren gjorde han stor suksess i endagsrittene og vant blant annet klassikerne Flandern rundt (1981), Paris-Roubaix (1983), Milano–Sanremo (1985) og Giro di Lombardia (1981). Kuiper gav seg som profesjonell syklist i 1988 og har siden holdt seg i sykkelmiljøet som en del av støtteapparatet til diverse profflag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg