Hemodialyse, gjør bruk av en «kunstig nyre», en dialysator. Her passerer blodet fra pasienten en dialysemembran ved hjelp av en pumpe. På den andre siden av denne membranen er det et dialysebad, hvis sammensetning kan reguleres etter ønske, slik at man foruten stoffer som vanligvis finnes i urinen også kan fjerne elektrolytter, eller også tilføre disse hvis det er for lav elektrolyttkonsentrasjon i blodet. Man kan også regulere væskeuttak eller væsketilførsel til kroppen.

Hemodialysebehandling av pasienter med kronisk nyresvikt gjennomføres vanligvis to ganger i uken for å holde urinforgiftningen nede på et rimelig nivå. Mange pasienter kan utføre dialysen hjemme og kan derfor behandle seg selv med korte mellomrom. Det finnes også lette, transportable dialysatorer som kan brukes på reiser.

Hemodialyse brukes også i behandlingen av akutte forgiftninger. Ved forgiftning med forbindelser som i likhet med litium og tetraklorkarbon har skadelig virkning på nyrene, kan det være nødvendig å dialysere pasienten til den akutte nyresvikten er overstått. I andre tilfeller, ved forgiftning med forbindelser som salicylater, metanol osv. kan avgiftningen påskyndes ved å dialysere pasienten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.