Faktaboks

Helsingborg

Hälsingborg

Etymologi

førsteleddet er et innbyggernavn dannet av hals 'trangt sund', det vil si Øresund

Helsingborg. Stortorget med tårnet Kärnan, restene av byens middelalderlige borganlegg.

Helsingborg er en by og kommune i sørlige Sverige, i Skåne, ved den smaleste delen av Øresund.

Byen

Helsingborg tettsted har 113 800 innbyggere (2020). Byen er et viktig knutepunkt for blant annet vei- og jernbaneforbindelsene fra Stockholm og Oslo til det europeiske kontinentet, med fergeforbindelse over Øresund til Helsingør og til København. Havnen er den nest travleste i Sverige (etter Göteborg). De store havneanleggene er bygd på utfyllinger i Øresund. Ny terminal for jernbane, buss og ferge ble innviet i 1991.

Helsingborg har en allsidig industristruktur med blant annet elektrisk og farmasøytisk industri, mekaniske verksteder og en betydelig grafisk industri. I senere år har Helsingborg også utviklet en stor reklamebransje. Byen har teater, konserthus og flere museer, blant annet Fredriksdal Museer och Trädgårdar, et friluftsmuseum med botanisk hage.

Bybeskrivelse

Boligområdet Norra Hamnen på tidligere industriområde ved Øresund, planlagt av danske Tegnestuen Vandkunsten, oppført 1996-99.
Jacob Hansens hus. Utenom kirken og borgtårnet Kärnan det eneste gjenværende hus fra dansketiden. Krigene mellom Danmark og Sverige på 1600- og 1700-tallet førte til store ødeleggelser i Helsingborg.

Bebyggelsen ligger dels på et sletteland langs kysten, dels på et platå som stiger bratt opp fra kystlandet. I høyden ligger borgtårnet Kärnan fra 1300-tallet, en rest av de gamle festningsanleggene. Nedenfor Kärnan ligger Stortorget omgitt av monumentalbygninger fra århundreskiftet, blant annet rådhuset. I nærheten ligger Sankta Mariakyrkan fra 1400-tallet. Rundt fem kilometer nord for sentrum ligger slottet Sofiero, tidligere kongelig sommerresidens, siden 1973 i kommunens eie. Sør for byen ligger Ramlösa brunn, kjent for sine mineralske kilder.

Historikk

Helsingborg nevnes første gang rundt 1070, og i middelalderen var Helsingborg og Lund de viktigste byene i Skåne. Etter at Kronborg slott ble oppført omkring 1580, ble byen forbigått av Helsingør. Helsingborg ble svensk i 1658. Etter opphevelsen av Øresundstollen i midten av 1800-tallet utviklet den seg raskt, ikke minst takket være byggingen av de første jernbanene i 1860- og 1870-årene. Byen het til 1971 Hälsingborg.

Kommunen

Helsingborg kommune har et areal på 347 kvadratkilometer og 150 600 innbyggere (2022).

En stor del av kommunen opptas av en morenedekket åsrygg, Helsingborgsryggen, som går gjennom kommunen i retning nordvest-sørøst. Ryggen er i sør gjennomskåret av elven Råån. Ellers består kommunen for det meste av typisk jordbrukslandskap på marine avsetninger.

Næringslivet er i stor grad dominert av kommunesenteret Helsingborg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg