Helmut Qualtinger

Faktaboks

Helmut Qualtinger
Uttale
kvˈaltinger
Født
8. oktober 1928, Wien
Død
29. september 1986, Wien
Helmut Qualtinger (til venstre) sammen med Georg Biron (1985)

Helmut Qualtinger var en østerriksk skuespiller, kabaretist og forfatter. Han var en av Østerrikes aller mest kjente kabaretister; hans figur Herr Karl er legendarisk.

Helmut Qualtinger startet sin litterære virksomhet som lokalreporter, filmkritiker og forfatter av kabarettekster og teaterstykker. Som ledende kraft i et forfatterkollektiv skrev han blant annet en rekke berømte parodier (Hamlet-Parodien) som ble oppført i gruppens kjellerteater i Wien. I 1961 skapte han sammen med kabaretisten og forfatteren Carl Merz (1906–1979) Herr Karl, som i sine komiske og lakoniske kommentarer var talerør for Qualtingers samfunns- og kulturkritikk. Qualtingers litteratur og teater er blitt sett på som en fortsettelse av Johann Nepomuk Nestroys og Ödön von Horváths verk. Et utvalg av hans verker er Qualtingers beste Satiren (1973).

Som skuespiller medvirket Qualitinger ikke bare i satiriske program og egne produksjoner, men også i TV-serier (blant annet Die Alpensaga, 1976–1980), spillefilmer (blant annet Rosens navn), og i mange filmatiseringer av klassikere av for eksempel Friedrich Dürrenmatt, Max Frisch, Ödön von Horváth, Franz Kafka og Arthur Schnitzler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg