Hellmuth Reinhard

Faktaboks

Hellmuth Reinhard
Hellmuth Patzschke
Uttale
rˈainhart
Født
24. juli 1911, Weissenfels, Tyskland
Død
2002

Artikkelstart

Hellmuth Reinhard var en tysk SS-offiser. Reinhard var sjef for Gestapo i Oslo under andre verdenskrig.

Bakgrunn

Reinhard var født i 1911 i Weissenfelds som sønn av en vertshusholder ved navn Patzschke. Etter gymnasiet studerte han jus og avla embetseksamen i 1938. I 1933 ble han medlem av NSDAP. Fra 1935 tjenestegjorde Reinhard for sikkerhetstjenesten Sicherheitsdienst (SD) i Leipzig og deretter i Berlin.

Med tittelen Regierungsassessor ledet han fra september 1939 en kommisjon som gransket mordet på Østerrikes kansler Engelbert Dollfuss i 1934. Fra Wien ble Reinhard beordret til Praha.

Under krigen

Fra august 1940 var han sjef for Sentralkontoret for den jødiske utvandringen fra Nederland og deretter nestkommanderende for Gestapo i Kiev. I slutten av januar 1942 ble Reinhard overført til Norge og snart sjef for Abteilung IV Gestapo i Oslo, fra 1943 med grad av SS-Sturmbannführer (tilsvarende major).

Gestapo var tyskernes utøvende politiavdeling med ansvar for arrestasjoner og forhør. Reinhard iverksatte blant annet ordningen med «Verschäfte Vernehmungen» – skjerpede forhør – som innebar bruk av vold og tortur under forhør av fanger.

Mye på grunn av sin brutale framferd ble Reinhard 1. februar 1945 overført til Reichenberg i protektoratet Böhmen-Mähren.

Etter krigen

Ved kapitulasjonen ble Reinhard arrestert av britene, men ble snart løslatt da han brukte etternavnet Patzschke. Sommeren 1945 fikk han jobb som trafikk- og veisjef i Böblingen nær Stuttgart. Reinhard selv hevder at han fikk sparken der fordi han ikke skaffet den amerikanske hæren nok lastebiler. En annen versjon er at hans Gestapo-bakgrunn ble avslørt av en venn. Reinhard satt nå en kort tid i fengsel i Stuttgart. Derfra ble han sendt til en interneringsleir i Darmstadt hvor han ble avhørt av amerikanerne. Deretter ble han kontorist i et US-Army-regiment i Mannheim.

Høsten 1948 ble han ansatt i uketidsskriftet Betriebsberater. Under navnet Patzschke giftet han seg i desember 1951 med sin kone igjen. Reinhard ble nå ansatt i fagtidsskriftet Recht der Internationalen Wirtschaft. Senere var han forlagsmann i Heidelberg og Baden-Baden. Reinhard bosatte seg i Schleswig-Holstein.

Dom og frifinnelse

Først i 1964 ble Reinhard identifisert som krigsforbryter. Etter 2,5 år i varetektsfengsel ble han 30. juni 1967 dømt til fem års tukthus for sin medvirkning til fire mord i Norge under «Aktion Blümenpflücken». Drapet på hotelleier Olav Sanden i Hokksund og medvirkningen til arrestasjonen av de norske jødene anså retten som foreldet.

Høyesterett bestemte imidlertid i 1969 at Blumenplücken-drapene skulle opp igjen for domstolen i Karlsruhe. I september 1970 ble Reinhard også frifunnet for deltakelse i dette. Han fikk aldri noen fellende dom, kun fire års varetekt. Reinhard døde i 2002.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg