Hellmuth Reinhard (1911–2002) var en tysk SS-offiser. Reinhard var sjef for Gestapo i Oslo under andre verdenskrig.

Reinhard var født i 1911 i Weissenfelds som sønn av en vertshusholder ved navn Patzschke. Etter gymnasiet studerte han jus og avla embetseksamen i 1938. I 1933 ble han medlem av NSDAP. Fra 1935 tjenestegjorde Reinhard for sikkerhetstjenetsen Sicherheitsdienst (SD) i Leipzig og deretter i Berlin.

Med tittelen Regierungsassessor ledet han fra september 1939 en kommisjon som gransket mordet på Østerrikes kansler Engelbert Dollfuss i 1934. Fra Wien ble Reinhard beordret til Praha.

Fra august 1940 var han sjef for Sentralkontoret for den jødiske utvandringen fra Nederland og deretter nestkommanderende for Gestapo i Kiev. I slutten av januar 1942 ble Reinhard overført til Norge og snart sjef for Abteilung IV Gestapo i Oslo, fra 1943 med grad av SS-Sturmbannführer (tilsvarende major).

Gestapo var tyskernes utøvende politiavdeling med ansvar for arrestasjoner og forhør. Reinhard iverksatte blant annet ordningen med «Verschäfte Vernehmungen» – skjerpde forhør – som innebar bruk av vold og tortur under forhør av fanger.

Mye på grunn av sin brutale framferd ble Reinhard 1. februar 1945 overført til Reichenberg i protektoratet Böhmen-Mähren.

Ved kapitulasjonen ble Reinhard arrestert av britene, men ble snart løslatt da han brukte etternavnet Patzschke. Sommeren 1945 fikk han jobb som trafikk- og veisjef i Böblingen nær Stuttgart. Reinhard selv hevder at han fikk sparken der fordi han ikke skaffet den amerikanske hæren nok lastebiler. En annen versjon er at hans Gestapo-bakgrunn ble avslørt av en venn. Reinhard satt nå en kort tid i fengsel i Stuttgart. Derfra ble han sendt til en interneringsleir i Darmstadt hvor han ble avhørt av amerikanerne. Deretter ble han kontorist i et US-Army-regiment i Mannheim.

Høsten 1948 ble han ansatt i uketidsskriftet Betriebsberater. Under navnet Patzschke giftet han seg i desember 1951 med sin kone igjen. Reinhard ble nå ansatt i fagtidsskriftet Recht der Internationalen Wirtschaft. Senere var han forlagsmann i Heidelberg og Baden-Baden. Reinhard bosatte seg i Schleswig-Holstein.

Først i 1964 ble Reinhard identifisert som krigsforbryter. Etter 2,5 år i varetektsfengsel ble han 30. juni 1967 dømt til fem års tukthus for sin medvirkning til fire mord i Norge under «Aktion Blümenpflücken». Drapet på hotelleier Olav Sanden i Hokksund og medvirkningen til arrestasjonen av de norske jødene anså retten som foreldet.

Høyesterett bestemte imidlertid i 1969 at Blumenplücken-drapene skulle opp igjen for domstolen i Karlsruhe. I september 1970 ble Reinhard også frifunnet for deltakelse i dette. Han fikk aldri noen fellende dom, kun fire års varetekt. Reinhard døde i 2002.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.