Hellisøy fyr

Hellisøy fyr ved Fedje.
Hellisøy fyr ved Fedje.

Artikkelstart

Hellisøy fyr er en fyrstasjon ved innløpet til Fedjeosen på sørsiden av øya Fedje, i Fedje kommune, i Vestland fylke. Den ble opprettet som kystfyr i 1855, automatisert i 1988 og avbemannet i 1992.

  • Tårnets høyde: 32,3 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 46,5 meter
  • Lysvidde nytt tårn: 18,8 nautiske mil.
  • Lyskarakter: FFl W 30s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øya den ligger på. Det kommer trolig av heller, fremstikkende berg.

Historikk

Et fyr på Hellisøy skulle trygge innseilingen til blant annet Bergen i kombinasjon med Skjeljanger fyr som ble bygget i 1853. Hellisøy fikk det andre fyrtårnet i støpejern på norskekysten, etter Eigerøy fyr i Rogaland. Ringene til tårnet ble støpt både ved Bærums verk og Horten verft og skrudd sammen på byggeplassen. Som på Eigerøy ble også tårnet her foret med murstein innvendig. Lykta i lyktehuset på toppen var av 2. orden og kom fra Næs Jernverk. I tillegg fikk fyret bolighus for å huse en fyrvokter og en assistent med deres familier. To naust fikk de også, ett på hver side av det vel 200 meter brede Fyrsundet som skilte fyrområdet fra hovedøya på Fedje. Fyret fikk også en egen oljebod, men det skjedde først i 1887 etter at fyret i 1875 fikk ny lampe for parafinolje.

I 1902 slo lynet ned i tårnet på Hellisøy og fortsatte via lynavleder og telefonleder til bolighuset som ble satt i full fyr. Året etter måtte det derfor bygges to nye boliger på fyret. I 1954 ble fyret elektrifisert med strøm fra land og fem år senere ble det gjort om til tørnstasjon. Hellisøy fyrstasjon ble fredet i 2000. Fedje kommune har overtatt fyrvokterboligen hvor de har tilbud om overnatting for besøkende.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Birger Bjørkhaug og Sven Poulsson (1986). Norges fyr. Fra svenskegrensen til Stad, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg