Hellas, Athen

Hovedstaden Athen har hatt en kraftig vekst, og utgjør sammen med bl.a. havnebyen Pireus et sammenhengende byområde med over tre millioner innbyggere. I forgrunnen sees Akropolis. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Hellas (Religion)

Klosterområdet Meteora, på søyleaktige klipper 25 km nordvest for Tríkala. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Den siste offisielle folketelling i Hellas fra 2011 viste en befolkning på 10 816 286. I 2018 estimerer man at befolkningen har økt til 11 143 313. Neste folketelling er i 2021.

Emigrasjon, spesielt etterkrigstidens utvandring til industrilandene i Vest-Europa og til USA, Canada, Australia og andre land, har bidratt til å holde befolkningsveksten nede på et forholdsvis lavt nivå. Befolkningsutviklingen er ellers kjennetegnet av lave fødsels- og dødsrater (henholdsvis 8,8 promille og 10,2 promille, Eurostat 2013). Forventet levealder er beregnet til 83 år for kvinner og 78 år for menn.

Historisk utvikling

Hellas' befolkning har alltid vært preget av stort etnisk, religiøst og språklig mangfold, grunnet folkevandringer, invasjoner og erobringer. I antikken var Hellas befolket av ulike gresktalende folkegrupper. Under Det bysantinske rikes historie trengte slaviske folk inn fra nordøst, og kristne albanere slo seg ned i sørøst. På 1500-tallet innvandret mange sefardiske jøder fra Spania. Ved Balkankrigene i 1912–1913 oppnådde Hellas utvidelser i nord og nordøst, der befolkningen var svært sammensatt. I 1919 ble et stort antall etniske bulgarere utvekslet med grekere, etter en avtale mellom de to landene. Etter Lausanneavtalen med Tyrkia i 1923 ble rundt 400 000 muslimer fra Hellas utvekslet mot mellom 1,1–1,5 millioner ortodokse kristne fra Tyrkia. Disse utvekslingene, samt sterk statlig inspirert assimilasjon, har ført til en homogenisering av befolkningen.

Den greske stat anerkjenner kun én minoritet, den muslimske minoriteten i Thrakia. Likevel finnes det befolkningsgrupper som identifiserer seg selv som tyrkere, pomaker, makedonere, albanere, aromuner (vlaker) og rom.

Befolkningstetthet

Befolkningstettheten er i gjennomsnitt 86 per kvadratkilometer. I forhold til det dyrkede arealet er befolkningstettheten høy. Særlig gjelder dette De joniske øyer og mange av øyene i Egeerhavet, mens Ipiros og fjellstrøkene forøvrig er tynnest befolket. Fjellstrøkene inne i landet har gjennom århundrer vært utsatt for avfolkning. Denne er blitt forsterket ved emigrasjon og Athens sterke vekst. I 2011 hadde hovedstadsområdet (Stor-Athen) 3,73 millioner innbyggere. De største byene (etter Athen) er: Thessaloniki, Pireus og Patra.

Språk

Offisielt språk og morsmål for langt den største delen av befolkningen er gresk. I 1976 ble den nygreske folkespråksformen kalt dimotiki erklærtoffisielt språk. Denne har dannet utgangspunktet for standard nygresk, språkformen som brukes i dag og som er mindre puristisk enn dimotiki. Det er mindre grupper som snakker albansk (arvanitisk), tyrkisk, arumensk og romanés.

Religion

Over 95 prosent av befolkningen bekjenner seg til den ortodokse kirke. Den største religiøse minoriteten er muslimer (rundt 4 prosent), spesielt i Thrakia og Dodekanesene. Videre finnes katolikker, protestanter og armenske kristne, i tillegg til mindre grupper. Den ortodokse kirke har vært statsreligion siden 1864. Kirken er selvstendig (autokefal) og ledes av erkebiskopen av Athen. Kreta og klosterrepublikken Athos står direkte under den økumeniske patriark i Konstantinopel med sete i Istanbul. Det er teologiske fakulteter ved universitetene i Athen og Thessaloniki.

Største byer

By Innbyggere (2011)*
Athen 664 046**
Thessaloniki 354 290
Pireus 163 688
Patra 163 360

* Neste folketelling er satt til 2021. ** Med forsteder har Athen cirka 3,73 millioner innbyggere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nathalie Clayer og Xavier Bougarel, 2013. Les musulmans de l'Europe du Sud-Est, IISMM-Karthala.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg