Hellas' flagg og våpen

Artikkelstart

Hellas' flagg har fem blå og fire hvite vannrette striper i vekslende rekkefølge, med et hvitt kors på blå bunn øverst inne ved stangen. Riksvåpenet har en laurbærkrans som ramme rundt selve skjoldet, som viser et sølvkors på blå bunn.

Flagget

Flagget ble tatt i bruk ved uavhengigheten i 1822 og har opp gjennom tidene hatt ulike blåtoner. I eldre tid brukte privatpersoner også et enklere flagg med hvitt kors på blå bunn; dette flagget ble offisielt avskaffet i 1970, men tatt i bruk igjen midlertidig som statsflagg i årene 1975–1978.

Riksvåpenet

Våpenet ble offisielt antatt i sin nåværende utforming i 1975.

Riksvåpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Riksvåpenet har en laurbærkrans som ramme rundt selve skjoldet, som viser et sølvkors på blå bunn. Laurbærkransen representerer den greske storhet, sølvkorset er ifølge en moderne tolkning et minne om keiser Konstantin den store, som flyttet Romerrikets hovedstad til Bysants. Blåfargen i våpenet symboliserer den greske himmelen.

Våpenet ble opprinnelig tatt i bruk av den bayerskfødte kong Otto i 1833 og ble brukt av de senere kongene fra 1863 til 1924 og på ny i årene 1935–1973. Det ble offisielt antatt i sin nåværende utforming i 1975.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg