Hell, tettsted og stasjon på Værnesmoen i Lånke i Stjørdal.

Tettstedet ligger ved E 6 på sørsiden av Stjørdalselvas munning. Her tar Rv. 705 av til Selbu, og Meråkerbanen tar av fra Nordlandsbanen til Storlien og Östersund i Sverige. Bru over Stjørdalselva til Stjørdalshalsen

På Hell finnes noe industri; blant annet sagbruk. Hellsenteret med 23 butikker og Rica Hell Hotel ligger på Sandfærhus. Det er planlagt betydelig utbygging til et moderne City Værnes.

Ved Steinmohaugen finnes helleristninger; veideristninger fra eldre steinalder, 3000–4000 f.Kr. Værnes var maktsentrum i Stjørdalen før år 1000 omkring Værnes hovedgård og Værnes kirke. I 1800 omfattet hovedgården hele Værnes og Stjørdalshalsen og i 1865 var den delt i seks gårder. Staten kjøpte Værnes hovedgård i 1875.

På Hell arrangeres årlig en av Norges største bluesfestivaler, Blues in Hell. På Lånkebanen ble det kjørt EM-runde i rallycross juni 2012. Tredje VM-runde i rallycross 2014 skal kjøres på Lånkebanen.

Navnet kommer av hellir som betyr overheng. Antagelig har navnet sammenheng med ei fjellhylle i Gevingåsen som ligger like ved.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.