Hell er et tettsted og en jernbanestasjon på Værnesmoen i Stjørdal.

Tettstedet ligger ved E 6 på sørsida av Stjørdalselvas munning. Her tar Rv. 705 av til Selbu, og Meråkerbanen tar av fra Nordlandsbanen til Storlien og Östersund i Sverige.

Hell var administrasjonssenter i tidligere Lånke kommune. På Hell finnes noe industri; blant annet sagbruk. Hellsenteret med 23 butikker og Rica Hell Hotel ligger på Sandfærhus på nordsida av elva, mellom jernbanestasjonen og Trondheim lufthavn Værnes.

Ved Steinmohaugen finnes helleristninger; veideristninger fra eldre steinalder, 3000–4000 f.Kr. Værnes var maktsentrum i Stjørdalen før år 1000 omkring Værnes hovedgård og Værnes kirke. I 1800 omfattet hovedgården hele Værnes og Stjørdalshalsen og i 1865 var den delt i seks gårder. Staten kjøpte Værnes hovedgård i 1875.

På Hell arrangeres årlig en av Norges største bluesfestivaler, Blues in Hell. Lånkebanen er arena for rallycross, med internasjonale løp i 2012 og 2014.

Navnet kommer av hellir som betyr overheng. Antagelig har navnet sammenheng med ei fjellhylle i Gevingåsen som ligger like ved.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.