Hell - Stjørdal

Fra Hell / Stjørdal av . Gjengitt med tillatelse

Hell er et tettsted og en jernbanestasjon på Værnesmoen i Stjørdal.

Faktaboks

Etymologi

norrønt hellir, ‘heller, berghule’

Også kjent som

Værnesmoen

Innbyggertall
1558 (2017)

Tettstedet ligger ved E 6 på sørsida av Stjørdalselvas munning. Her tar Rv. 705 av til Selbu, og Meråkerbanen tar av fra Nordlandsbanen til Storlien og Östersund i Sverige.

Hell var administrasjonssenter i tidligere Lånke kommune. På Hell finnes noe industri; blant annet sagbruk. Hellsenteret med 23 butikker og Rica Hell Hotel ligger på Sandfærhus på nordsida av elva, mellom jernbanestasjonen og Trondheim lufthavn Værnes.

Ved Steinmohaugen finnes helleristninger; veideristninger fra eldre steinalder, 3000–4000 f.Kr. Værnes var maktsentrum i Stjørdalen før år 1000 omkring Værnes hovedgård og Værnes kirke. I 1800 omfattet hovedgården hele Værnes og Stjørdalshalsen og i 1865 var den delt i seks gårder. Staten kjøpte Værnes hovedgård i 1875.

På Hell arrangeres årlig en av Norges største bluesfestivaler, Blues in Hell. Lånkebanen er arena for rallycross, med internasjonale løp i 2012 og 2014.

Navnet kommer av hellir som betyr overheng. Antagelig har navnet sammenheng med ei fjellhylle i Gevingåsen som ligger like ved.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg