Helicoprion, fossil slekt i klasse bruskfisk, underklassen helhoder (Holocephali) som levde i karbon og perm. De hadde tenner som var plassert i store, spiralformede ruller foran i kjevene. Slike fossile tannruller er bl.a. funnet i permavsetninger på Svalbard. Siden det var en bruskfisk som normalt ikke fossiliseres, har man til nå ikke funnet ut hvordan tannrullen satt på dyret.

Ny forskning på godt oppbevart materiale (Biology Letters 2013) viser at dyret hadde bare èn slik spiral i midten av underkjeven, ganske langt bak slik at tennene etter hvert som de vokste rullet frem til kanten av underkjeven på samme måte som de mange tannsettene hos hai i dag. Til forskjell fra haier hadde Helicoprion bare en slik tannrull, og ingen tenner i overkjeven. Tannrullene lå der tungen normalt skulle vært i munnen, og når Helicoprion lukket munnen ble tannrullen dyttet bakover og oppover. Forskerne ved Idaho mener at dyret dermed skar i stykker sine byttedyr ved mange raske bitt der tannrullen virket nesten som en slags sirkelsag som samtidig dyttet maten bakover mot svelget.

Denne nye kunnskapen ble gjort mulig ved at forskerne brukte en svært kraftig CT-skanner til å lage 3D-modeller av strukturer rundt fossilet uten å behøve å preparere bort omkringliggende stein. En slik mekanisk preparering ville antagelig ha fjernet bruskrestene rundt tannfossilet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.