Helge Hognestad

Faktaboks

Helge Hognestad
Født
19. mai 1940, Time
Helge Hognestad
Av /NTB Scanpix ※.

Helge Hognestad er en norsk teolog. Han har utgitt flere bøker og er kjent for en del kontroversielle tolkninger av Bibelen.

Biografi

Hognestad tok teologisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1964 og praktisk-teologisk eksamen i 1965. Han var fra 1972 til 1980 stipendiat ved Det praktisk-teologiske seminar ved Universitetet i Oslo. I 1978 ble han dr.theol. på en avhandling om kirkens forkynnelse (Forkynnelse og legitimering). Hognestad hadde i doktoravhandlingen og i andre sammenhenger gitt uttrykk for radikale teologiske standpunkter både når det gjaldt læren om Gud, om Kristus og om frelsen. Da han i 1978 søkte stilling som kapellan i Høvik menighet, ble han av læremessige grunner ikke innstilt av de kirkelige innstillingsorganene, inkludert Oslos biskop. Departementet sendte saken på høring til alle landets biskoper og til de teologiske fakultetene.

Med basis i høringsuttalelsen fra Det teologiske fakultet ble Hognestad i 1980 – fremdeles mot biskopens vilje – ansatt som kapellan. Etter fortsatt kirkelig uro trakk han seg fra sin stilling i 1984 og ble statsstipendiat fra 1985. I et brev til daværende biskop Andreas Aarflot i 1997 trakk han tilbake noen av sine tidligere kontroversielle tolkninger av Bibelen. I 1998 søkte han Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet om å få tilbake sine presterettigheter. I juli 2000 ble han på nytt ordinert. Fra 2000 var han vikarprest i Hamar prestegjeld.

Utgivelser

Hognestad har utgitt flere bøker, blant annet prekensamlingen Gud på Høvik (1981), En kirke for folket (1982), Tro underveis (1984) og selvbiografien Fra alter til våpenhus – På leting etter Gud bak dogmer og bastante meninger (2000).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg