Faktaboks

Helena Rubinstein

Chaja Rubinstein

Uttale
rˈubinʃtain
Født
25. desember 1872, Kraków, Polen
Død
1. april 1965, New York, USA
Helena Rubinstein
Helena Rubinstein på sitt kontor i New York City i 1958.
Helena Rubinstein
Av /NTB scanpix.

Helena Rubinstein var en polsk gründer fra arbeiderklassen, som skapte seg et internasjonalt imperium innenfor skjønnhetsindustrien. Hun er regnet som en av de første kvinnelige, selvvlagde millionærer i moderne tid. Et av hennes mest kjente sitater er: «Det finnes ingen stygge kvinner, bare late». Hun er kreditert for å ha oppfunnet den første vannfaste mascaraen og for å ha definert de tre vanligste hudtypene; tørr, fet og blandingshud.

Tidlig karriere

Helena Rubinstein ble født i den jødiske ghettoen i Kraków, og var den eldste av åtte døtre i en barneflokk på 13. Hun studerte medisin i hjembyen, og reiste deretter til Australia i begynnelsen av 20-årene. Rubinstein-konsernet forteller på sine hjemmesider hvordan Helena reiste av gårde med 12 små krukker med morens favorittansiktskrem i bagasjen. Kremen skal ha blitt blandet sammen av en ungarsk farmasøyt ved navn Jacob Lykusky. I Australia fikk Rubinstein jobb på et et apotek, og oppdaget raskt en høy etterspørsel etter pleiende og beskyttende hudprodukter mot de røffe værforholdene i Australia – og Lykuskys oppskrift på hudkrem ble raskt populær. Etter å ha definert et «hull i markedet» lanserte hun sine første behandlingsregimer og egne produkter, og ryktet begynte å spre seg. Samtidig økte både bestillinger, sponsorater og avkastning. Rubinstein allierte seg med apoteketeren Lykusky, og åpnet i 1902 en salong ved navn The Valaze House of Beauty i Melbourne, 30 år gammel.

Internasjonal suksess

Etter suksess i Melbourne stod London for tur i 1908, deretter Paris og siden resten av Europa. Hennes første ektemann (i årene 1908–1937) Edward J. Titus, forfattet reklametekster for produktene og salongene. Helena Rubinstein var en dyktig nettverker med glødende interesse for kunst, mote, smykker, arkitektur og møbeldesign, og i Paris knyttet hun tette bånd med alle fra Picasso og Dalí til Braque og Matisse. I 1911 åpnet hun en fabrikk i St. Cloud, hvor hun ansatte et team med apotekere og kjemikere til å utvikle datidens anti-ageing kremer og komplette makeup-serier. Rubinstein ansatte etter hvert flere av sine søstre i konsernet og ble familiens hovedforsørger. Hennes første New York-salong åpnet rett før første verdenskrig og ble en hit som gjorde Rubinstein-navnet kjent i Amerika.

Overlevelsesevne

Rubinstein og ektemannen Titus skilte seg i 1937, og året etter giftet Helena med den georgianske prinsen Artchil Gourielli-Tchkonia. Rubinsteins suksessbedrift overlevde Wall Street-krakket og to verdenskriger. Allerede i løpet av 1950 solgte hun over to millioner «Mascaramatic»-enheter. Underveis kom hun også opp med produkter og idéer forut for sin tid; blant annet hormonkremer, collagenstimulerende kremer, hudpleie med elektronisk stimulering, kosmetikk for menn og terapeutiske kurs innen egenpleie for fysisk og psykisk syke. Hun ga også ut flere bøker om skjønnhetspleie, inkludert The Art of Feminine Beauty (1936), Food for Beauty (1938) og autobiografien My Life for Beauty (1965). Innen sin død i 1965 hadde 93 år gamle Helena Rubinstein bygget seg opp et globalt skjønnhetsimperium og en enorm formue.

Helena Rubinstein i dag

I 1984 ble Rubinstein-konsernet kjøpt opp av L'Oréal. Fra 2003 ble merket satt på hold, men ble relansert i 2019 med et særlig fokus på Asia; inkludert Kina, Hongkong, Singapore, Sør-Korea, Japan og Thailand. Helena Rubinstein er fremdeles eid av L'Oréal, og dagens internasjonale direktør heter Elisabeth Sandager.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg